Mandarynką we flądrę

1 listopada 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię flądry – pięknie przyjmują smaki marynat. Kojarzą mi się zawsze z pobytami nad Bałtykiem.

Czas: 20 minut + marynowanie

Składniki:

2 flądry (wypatroszone, ze skórą, bez głowy)

sok z 1 cytryny

sok z 2 dużych – słodkich mandarynek

skórka z mandarynki (1/2 oczyszczona z białego pod skórką i pokrojona w cienkie paseczki)

1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu

1/2 płaskiej łyżeczki soli

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka brązowego cukru

olej do smażenia

1 łyżka masła

mąka do oprószenia

Zrobić marynatę mieszając: sok z mandarynek, cytryny, 1/3 szklanki oleju, cukru, skórki mandarynkowej, sosu sojowego. Zalać nią ryby i zostawić na godzinę w lodówce. Wyjąć ryby z marynaty. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Osolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką.

Rozgrzać na patelni olej z masłem (raczej sporo – flądry dobrze się smażą jak są w oleju zanurzone). Wkładać rybę na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.

file1288602111