Gulasz ziemniaczany Eli

25 października 2010, dodał: eli_555
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 kg ziemniaków
1 kg grubych parówek
1 kg cebuli
6 ząbków czosnku
70 dkg pieczarek
1 koncentrat pomidorowy-200 g
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
przyprawa typu jarzynka
sól
pieprz
maggi
olej do smażenia
2 łyżki mąki

Parówki obrać z osłonki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w ćwierć krążki, czosnek przecisnąć przez praskę. Obrane pieczarki pokroić na ćwiartki, ziemniaki w kostkę. W dużym rondlu lub garnku rozgrzać olej, wrzucić parówki, obsmażyć, dodać cebulę, czosnek, pieczarki i razem przesmażyć. Dodać ziemniaki, koncentrat, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy i wymieszać. Zalać wodą, żeby było równo z ziemniakami i dusić na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Mąkę rozmieszać z wodą, wlać do gulaszu i zagotować. Doprawić do smaku maggi. Smacznego!

file1288030528