Karp ogonem na mnie macha
Artykuł zewnętrzny
Lubię karpia pod każdą postacią . Ostatnio kupowałam i okazało się , że pozostały same kawałki od ogona .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 2 kawałki karpia od ogona ( tak ok 20 cm z ogonkiem )
- sól
- pieprz mielony
- 1 cytryna
- olej z pestek winogron
- 2 łyżki Sosu Teriyaki
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
- 2 łyżki masła
Zrobić marynatę z 1/2 szklanki oleju, soku z cytryny, szczypty soli, pieprzu, Sosu Teriyaki .
Ogony karpia wyfiletować ( tak by nie pozostały żadne ości ) – wyjdą 4 cienkie filety ze skórą .Ułożyć w naczyniu i zalać marynatą i zostawić na 2 godziny. Wyjąć z marynaty- osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Panierować w mące , jajku , bułce tartej, jajku i znów w bułce .
Na patelni rozgrzać olej ( dość dużo ) smażyć na rumiano karpia dodając w ostatniej fazie smażenia masło .
Podawać z ćwiartką cytryny .