Karp ogonem na mnie macha

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię karpia pod każdą postacią . Ostatnio kupowałam  i okazało się , że pozostały same kawałki od ogona .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 kawałki karpia od ogona ( tak ok 20 cm z ogonkiem )
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 cytryna
  • olej z pestek winogron
  • 2 łyżki Sosu Teriyaki
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 2 łyżki masła

Zrobić marynatę z 1/2 szklanki oleju, soku z cytryny, szczypty soli, pieprzu, Sosu Teriyaki .

Ogony karpia wyfiletować  ( tak by nie pozostały żadne ości ) – wyjdą 4 cienkie filety ze skórą .Ułożyć w naczyniu i zalać marynatą i zostawić na 2 godziny. Wyjąć z marynaty- osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Panierować w mące , jajku , bułce tartej, jajku i znów w bułce .

Na patelni rozgrzać olej ( dość dużo ) smażyć na rumiano karpia  dodając w ostatniej fazie smażenia masło .

Podawać z ćwiartką cytryny .

file1287762940