Sushi z surową rybą
Ostatnio bardzo popularne danie, podajemy teraz Państwu wersję z surową
rybą:
1) 2 kalmary
2) 12 krewetek
3) 45 dag świeżej ryby
4) 3 łyżeczki pasty wasabi (ewentualnie chrzan z musztardą)
5) imbir
6) 80 dag ryżu do sushi
Kalmary umyć, odciąć macki, wyjąć ości, odblokować, rozciąć na pół,
rozpłaszczyć i pociąć na kawałki, zanurzyć na kilka sekund we wrzątku,
osączyć. Krewetki obrać z łusek, obciąć głowy, umyć, zanurzyć we
wrzątku. Ryby oczyścić, umyć, odfiletować, zdjąć skórę, pokroić na
kawałki, przykryć folią, wstawić na około 15 minut do lodówki.
Z ryżu utoczyć zwilżonymi palcami wałeczki o takiej wielkości, by
schowały się pod kawałkiem ryby lub kalmara, posmarować pastą wasabi,
wałeczki ryżowe nakrywać kawałkami kalmara, krewetką lub kawałkiem ryby,
sushi ułożyć na tacy i dekorować cząstkami cytryny i imbirem.