Ziemniaki Dauphine

12 października 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Przepis wyproszony od znajomego który prowadzi pizzerię, bardzo dużo czasu mi zajęło pomniejszanie składników, ale w końcu się udało ;) Mój mąż je uwielbia, a robi się tak:

Masa ziemniaczana:

– 1 kg ziemniaków

– 2 łyżki masła

-4 żółtka

– sól, gałka muszkatołowa

Masa na ciasto parzone:

– 3/4 szklanki wody

– 1/4 kostka masła

– 15 dag mąki

– 2 jajka

– sól

Ziemniaki obieramy, gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę (praskę). Mieszamy z żółtkami, i przyprawiamy solą oraz gałką. Odstawiamy.

Robimy ciasto parzone – wodę , masło i sól wrzucamy do garnka i czekamy aż się zagotuje, następnie zmniejszamy ogień i ciągle mieszając dodajemy mąkę do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od garnka. Ściągamy z ognia i wbijamy po 1 jajku, cały czas mieszając.

Następnie mieszamy obie masy i dokładnie mieszamy i wstawiamy garnek do zimnej wody (należy uzyskane masę dobrze oziębić, schłodzić).

Oprószamy ręce w mące i formujemy małe kuleczki. Panierujemy je w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju (np. świetnie sprawdza się frytkownica). Smacznego.

file1286914855