Eskalopki cielęce
składniki
* 4 sznycle z mięsa cielęcego z udźca,
* 2 jajka, 5 dag twardego,
* żółtego sera, np. parmezanu,
* 2 łyżki mąki,
* 4 łyżki oliwy,
* 4 plastry ananasa z puszki,
* 4 plastry pomidora,
* 8 oliwek 50 dag zielonej fasolki szparagowej,
* 50 dag zielonego groszku,
* 1 łyżeczka przyprawy KUCHAREK na lato,
* po ½ łyżeczki suszonej bazylii Prymat i tymianku Prymat,
* sól,
* pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania
Mięso rozbić, posypać przyprawą KUCHAREK na lato i ziołami, obtoczyć w mące, a następnie w rozbełtanym jajku. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie, po 2 minuty z każdej strony. Plastry ananasa oraz pomidora obsmażyć na oliwie. Na usmażone eskalopki położyć plaster ananasa i pomidora jeden na drugim. Na wykałaczki nabić po 2 oliwki i wbić w eskalopki, poprzez ułożone plastry. Podawać z ugotowaną fasolką i groszkiem, polanymi tłuszczem spod smażenia.
Osobno podać smażone ziemniaki.
www.kucharek.pl