Sałatka z fasoli zielonej z natka pietruszki

7 stycznia 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

aromatyczna fasola:

* 1 kg fasolki szparagowej
* 4 – 5 ząbków czosnku
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
* sól

Fasolke umyc, poobcinac końcówki, następnie

do płaskiego, szerokiego rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek, lekko podsmażyć.

Wrzucić fasolkę szparagową, wlać niepełną szklankę wody.

Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10-20 minut), sprawdzając, czy woda nie wyparowała.

Przed końcem przyrządzania posolić i posypać zieloną pietruszką. Dusić ok. 3 minut.

Dobrze ugotowana fasolka prawie nie zawiera wody, jest delikatnie oblepiona czosnkiem z pietruszką.

Można ja podawać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięsa.



FORUM - bieżące dyskusje

Jędrne ramiona
Nie wiem, może trzeba zlikwidować przyczynę, przez którą nie chce Ci się ćwiczyć?...
Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...