Sałatka z fasoli zielonej z natka pietruszki
Artykuł zewnętrzny
aromatyczna fasola:
* 1 kg fasolki szparagowej
* 4 – 5 ząbków czosnku
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
* sól
Fasolke umyc, poobcinac końcówki, następnie
do płaskiego, szerokiego rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek, lekko podsmażyć.
Wrzucić fasolkę szparagową, wlać niepełną szklankę wody.
Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10-20 minut), sprawdzając, czy woda nie wyparowała.
Przed końcem przyrządzania posolić i posypać zieloną pietruszką. Dusić ok. 3 minut.
Dobrze ugotowana fasolka prawie nie zawiera wody, jest delikatnie oblepiona czosnkiem z pietruszką.
Można ja podawać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięsa.