Sałatka ziemniaczana z papryką
Ziemniaki i papryka – bardzo lubię to połączenie
Składniki:
- 4 dość duże ziemniaki
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 jabłko deserowe
- do smaku: sól, pieprz mielony
- 4-5 ogórków kiszonych
- 1 mała cebula czerwona
- kawałek pora , ok 10 cm
- po 1/2 pęczka szczypiorku i koperku
- 1 mała świeża papryczka chili
- po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
- ew. trochę majonezu albo gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam w łupinkach – ok. 20 min., po ostudzeniu obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Także w kosteczkę, ale mniejszą, pokroiłam ogórki (bez obierania) i papryki, chili posiekałam. Cebulę i pora obrałam, pokroiłam odpowiednio w kostkę i cienkie ćwierć plasterki i przełożyłam na sito – przelałam wrzątkiem a następnie zimną wodą, dokładnie osączyłam. Połączyłam w misie pokrojone ziemniaki, papryki, ogórki, cebulę z porem, dodałam posiekany miąższ jabłka (bez skórki) i posiekaną zieleninę. Całość doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam z olejem i odstawiłam do lodówki, pod przykryciem, na 2 godziny aby sałatka „się przegryzła”. Po tym czasie jest gotowa do jedzenia, ale jeśli ktoś chce to może dodać do niej trochę majonezu albo jogurtu. Idealna na przekąskę, jako dodatek do mięs, także z grilla