Kaczka z mlincami

4 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki

kaczka około 2kg
sól 1 łyżka Vegety
smalec wieprzowy do pieczenia
1 łyżka Vegety

Mlince:
35 dag mąki
sól
woda

file1286201269

Sposób przygotowania:

Kaczkę opłucz, natrzyj solą i Vegetą. Odstaw na kilka godzin a nawet na całą noc. Przed pieczeniem nasmaruj kaczkę smalcem, połóż w brytfannie i dolej trochę wody. Wstaw do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180-200°C. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewaj kaczkę powstałym sosem. Gdy kaczka jest miękka wyjmij na deskę i podziel ją na części. Sos z pieczenia pozostaw w brytfannie. Jeżeli jest go za dużo-odlej trochę, a na pozostałą część wrzuć ugotowane mlince, wymieszaj i przez chwilę zapiecz. Mięso i mlince ułóż na dużym półmisku, posyp zielonym i podawaj.
(Wartość energetyczna 1 porcji 878/3688 kal/J)

Przygotowanie klusek: zagnieć niezbyt twarde ciasto z mąki i z letniej posolonej wody. Podziel na mniejsze części i rozwałkuj nie za cienko. Każdy placek z osobna połóż na ruszcie lub blasze i upiecz w rozgrzanym piekarniku. Upieczone placki połam na mniejsze kawałki. Gotuj krótko w lekko osolonym wrzątku i gdy są miękkie natychmiast odcedź.

Dobre rady:
Mlince można przygotować na zapas, dużo wcześniej. Upieczone przechowuj w lnianym woreczku w suchym miejscu. Bezpośrednio przed podaniem ugotuj.

www.podravka.pl