Pieczony królik w sosie

4 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 królik
10 dag smalcu
10 dag wędzonego boczku
1 cytryna
4 dag mąki
2 dag cukru
Marynata:
2,5 dl octu winnego
10 dag marchwi
5 dag selera
8 dag pietruszki
10 goździków
kilka ziaren jałowca
sól
kilka ziaren pieprzu

Vegeta

5 liści laurowych

Sposób przygotowania:

Przygotowanie marynaty: do wody wlej ocet, dodaj jarzyny pokrojone w  plasterki, pieprz, jałowiec, goździki, liść laurowy, sól i Vegetę. Wszystko gotuj około godziny. Odstaw i schłódź.

Wypatroszonego królika podziel na większe kawałki, włóż do miski i zalej zimną marynatą. Odstaw go na 24 godziny. Wyjmij mięso i naszpikuj je boczkiem pokrojonym na zapałkę. Do brytfanny włóż smalec i mięso, przykryj dokładnie folią aluminiową. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i upiecz królika. W czasie pieczenia dolej w razie potrzeby nieco wody. Pod koniec pieczenia zdejmij folię aby mięso zarumieniło się. W międzyczasie przygotuj sos. Na smalcu rozgrzej cukier ciągle mieszając, dopóki nie uzyska jasno brązowego koloru. Dodaj jarzyny z marynaty i startą skórkę z cytryny, duś dolewając od czasu do czasu marynatę. Kiedy jarzyny będą miękkie przetrzyj je przez sito, dodaj mąkę rozmieszaną z wodą, sos własny z pieczeni i wszystko zagotuj. Mięso królika włóż do sosu i podawaj z kopytkami.
(Wartość energetyczna 1 porcji 649/2726 kcal/J)

file1286201349



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...