Sznycel wieprzowy zawijany

4 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki:

60 dag wieprzowiny od szynki
ajvar (pasta z gotowanej lub pieczonej papryki)
4 dag kulena
jajko ugotowane na twardo
4 łyżki oleju
20 dag pieczarek
sól, czosnek,

łyżka Vegety,

2 łyżki kwaśnej śmietany
wino do smaku
ostra papryczka chili
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
natka pietruszki

Przygotuj 4 sznycle rozbijając lekko mięso. Posmaruj ajvarem, na każdy połóż dwa cienkie plastry kulena i ćwierć jajka. Zawiń sznycle i zepnij wykałaczkami. Zrazy posól i obsmaż na oleju ze wszystkich stron. Dodaj papryczkę. Duś dolewając wody według uznania, dopóki nie będą miękkie. Wyjmij sznycle i papryczkę na talerz. Na powstałym w trakcie duszenia tłuszczu przysmaż pokrojone pieczarki, dodaj posiekanego czosnku i Vegety. Dolej wody, włóż ponownie sznycle do garnka i krótko podduś. Pod koniec dodaj wina i śmietany zmieszanej z mąką ziemniaczaną. Posyp siekaną natką pietruszki. Ten specjał podawaj z gotowanymi ziemniakami albo puree ziemniaczanym.

(Wartość energetyczna 1 porcji 663/2785 kcal/J)

www.podravka.pl