Ryzyko zawału serca

12 maja 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jak zmniejszyć ryzyko zawału serca?

Co roku umiera na zawał serca na całym świecie miliony kobiet i mężczyzn.Ci , którzy przeżyli zawał borykają się z problemami serca związanymi z jego uszkodzeniem. Jak wiadomo serce to mięsień, który pompuje krew w naszym organizmie. Kiedy dochodzi do zawału część tego mięśnia ulega martwicy, ponieważ zostaje pozbawiona dopływu krwi.

Jeśli jakiś , ulega uszkodzeniu. W przeciwieństwie do innych tkanek mięsień sercowy się nie regeneruje, im dłużej trwa zawał tym martwica jest rozleglejsza i tym samym większe niebezpieczeństwo śmierci.
Ból i ucisk w klatce piersiowej, nazywany dusznicą bolesną, pojawia się jako sygnał ostrzegawczy mniej więcej u połowy zawałowców.
Również takie symptomy jak: duszność, zmęczenie i osłabienie sa znakiem ostrzegawczym przed ryzykiem zawału.

Objawy zawału serca:

– nieprzyjemne uczucie ucisku w klatce piersiowej, ciasnoty i bólu nie ustępujące po kilku minutach
– ból promieniujący aż do szczęk, barków, szyi i pleców lub do lewej ręki
– długotrwały ból w nadbrzuszu
– zawroty głowy, omdlenia, duszność, pocenie się nadmierne, skóra w dotyku zimna i wilgotna
– wyczerpanie, zmęczenie – odczuwane czasem całymi tygodniami przed zawałem
– nudności i wymioty
– ataki dusznicy bolesnej nie spowodowane wysiłkiem

Jak udzielać pierwszej pomocy:

Jeśli ty lub ktoś znajomy zauważy niepokojące objawy nie bagatelizuj sytuacji, jak najszybciej przerwij wykonywana pracę i wezwij pogotowie, jeśli będzie szybciej i jest to możliwe sam pojedź na pogotowie lub poproś znajomego o zawiezienie cię tam.

Jak zmniejszyć ryzyko zawału serca?

Wszelkie zagrożenia związane sa nie tylko z naszymi uwarunkowaniami genetycznymi ale też stylem życia i środowiskiem w jakim żyjemy.
Ryzyko zawału serca wzrasta wraz z wiekiem, dlatego około 55 % zawałowców to osoby powyżej 65 roku życia. Chorobę wieńcową wywołuje również zbyt duże stężenie złego cholesterolu LDL.
Zaleca się dlatego dietę ubogą w cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe.
Witamina E i C, beta karoten oraz unikanie tłuszczy zwierzęcych pomaga w walce z choroba wieńcową. Codziennie spożywanie potrzebnej ilości owoców i warzyw bogatych właśnie w wit. C, B6 i magnez zmniejsza ryzyko zachorowalności.
Włączenie do diety takich artykułów jak fasola, soczewica, nasiona, ziarna jęczmienia i owsa, ryby (makrela, łosoś, śledź, tuńczyk) również będzie wskazane.
Dbanie o zachowanie aktywności fizycznej jest bardzo istotne: siedzący tryb życia sprzyja zawałom. Nawet 2-30 minutowy spacer szybkim marszem 3 lub 4 razy w tygodniu wspaniale wpłynie na kondycję twego serca.
Kolejnym wrogiem twojego serca jest palenie papierosów. Palacze nie tylko szkodzą sobie, ale też narażają na niebezpieczeństwo chorób osoby przebywające w tym samym pomieszczeniu, przez co stają się palaczami „biernymi”.
Wszelkiego rodzaju stres, napięcia emocjonalne, gniew to silny bodziec do powstania choroby serca. Przechodzenie przez życie z uśmiechem na ustach, optymistycznym nastawieniem do życia i ludzi, łagodne usposobienie to naprawdę skuteczna metoda przeciwdziałaniu chorobom serca!



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...