Ryzyko zawału serca

12 maja 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jak zmniejszyć ryzyko zawału serca?

Co roku umiera na zawał serca na całym świecie miliony kobiet i mężczyzn.Ci , którzy przeżyli zawał borykają się z problemami serca związanymi z jego uszkodzeniem. Jak wiadomo serce to mięsień, który pompuje krew w naszym organizmie. Kiedy dochodzi do zawału część tego mięśnia ulega martwicy, ponieważ zostaje pozbawiona dopływu krwi.

Jeśli jakiś , ulega uszkodzeniu. W przeciwieństwie do innych tkanek mięsień sercowy się nie regeneruje, im dłużej trwa zawał tym martwica jest rozleglejsza i tym samym większe niebezpieczeństwo śmierci.
Ból i ucisk w klatce piersiowej, nazywany dusznicą bolesną, pojawia się jako sygnał ostrzegawczy mniej więcej u połowy zawałowców.
Również takie symptomy jak: duszność, zmęczenie i osłabienie sa znakiem ostrzegawczym przed ryzykiem zawału.

Objawy zawału serca:

– nieprzyjemne uczucie ucisku w klatce piersiowej, ciasnoty i bólu nie ustępujące po kilku minutach
– ból promieniujący aż do szczęk, barków, szyi i pleców lub do lewej ręki
– długotrwały ból w nadbrzuszu
– zawroty głowy, omdlenia, duszność, pocenie się nadmierne, skóra w dotyku zimna i wilgotna
– wyczerpanie, zmęczenie – odczuwane czasem całymi tygodniami przed zawałem
– nudności i wymioty
– ataki dusznicy bolesnej nie spowodowane wysiłkiem

Jak udzielać pierwszej pomocy:

Jeśli ty lub ktoś znajomy zauważy niepokojące objawy nie bagatelizuj sytuacji, jak najszybciej przerwij wykonywana pracę i wezwij pogotowie, jeśli będzie szybciej i jest to możliwe sam pojedź na pogotowie lub poproś znajomego o zawiezienie cię tam.

Jak zmniejszyć ryzyko zawału serca?

Wszelkie zagrożenia związane sa nie tylko z naszymi uwarunkowaniami genetycznymi ale też stylem życia i środowiskiem w jakim żyjemy.
Ryzyko zawału serca wzrasta wraz z wiekiem, dlatego około 55 % zawałowców to osoby powyżej 65 roku życia. Chorobę wieńcową wywołuje również zbyt duże stężenie złego cholesterolu LDL.
Zaleca się dlatego dietę ubogą w cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe.
Witamina E i C, beta karoten oraz unikanie tłuszczy zwierzęcych pomaga w walce z choroba wieńcową. Codziennie spożywanie potrzebnej ilości owoców i warzyw bogatych właśnie w wit. C, B6 i magnez zmniejsza ryzyko zachorowalności.
Włączenie do diety takich artykułów jak fasola, soczewica, nasiona, ziarna jęczmienia i owsa, ryby (makrela, łosoś, śledź, tuńczyk) również będzie wskazane.
Dbanie o zachowanie aktywności fizycznej jest bardzo istotne: siedzący tryb życia sprzyja zawałom. Nawet 2-30 minutowy spacer szybkim marszem 3 lub 4 razy w tygodniu wspaniale wpłynie na kondycję twego serca.
Kolejnym wrogiem twojego serca jest palenie papierosów. Palacze nie tylko szkodzą sobie, ale też narażają na niebezpieczeństwo chorób osoby przebywające w tym samym pomieszczeniu, przez co stają się palaczami „biernymi”.
Wszelkiego rodzaju stres, napięcia emocjonalne, gniew to silny bodziec do powstania choroby serca. Przechodzenie przez życie z uśmiechem na ustach, optymistycznym nastawieniem do życia i ludzi, łagodne usposobienie to naprawdę skuteczna metoda przeciwdziałaniu chorobom serca!