Placek z ziemniakami
Składniki:
100 ml mleka
20 g drożdży
0,5 łyżeczki cukru
jajko
łyżka oleju roślinnego
250 g mąki
sól
2 duże cebule pokrojone w pierścienie
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka nasion kminku
1 szklanka niskotłuszczowej śmietany lub majonez
500 g ziemniaków
1 łyżka startego sera chezaar
trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Umieścić w ciepłym miejscu. Powinny wzrosnąć po 15 minutach. Wybić jajko na miseczkę, dosypać soli, dolać oleju i wymieszać. Następnie dodać drożdże – wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką lub folią. Przygotować miskę z ciepłą wodą i ciasto z miską włożyć do niej. Po około 30 minutach ciasto powinno wzrosnąć. Ziemniaki pokroić w słupki albo w plasterki, jak kto woli. Okrągłą formę na ciasto posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na około 3 mm. Umieścić ciasto w formie tak, aby było i na bokach formy. Ciasto posmarować śmietaną, położyć cebulę. Na cebulę położyć ziemniaki i posolić, posypać rozmarynem, kminkiem i gałką. Ponownie posmarować śmietaną i posypać serem. Na to położyć ciasto. Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec przez 35 minut w 180 stopniach. Można podawać z kwaśną śmietaną. Również można jeśli ktoś lubi dodać pieczarki pokrojone i położyć w środek na śmietanie przed cebulą.