Placek ziemniaczany

2 października 2010, dodał: barbara64
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków

3 jajka

1 szczypta soli

1/2 paczki suszonych drożdży

500 g mąki

1 / 2 szklanki mleka

1 szklanka rodzynek

cukier, sól do smaku.

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć, dodać jajka i trochę soli. Do mąki dodać drożdże i wymieszać. Połowę mąki połączyć z ziemniakami i pozostałą mąką. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Ciasto po dokładnym wymieszaniu położyć na 30 minut po tym czasie dodać rodzynki. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia. Następnie piec w piekarniku przez 2 h w temp. 200 stopni. Przed podaniem można ciasto pokroić, podsmażyć na maśle i podawać z dżemem.

file1285982649



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz