Chlebek dyniowy – jesienny wypiek pełen smaku

Avatar photo
6 października 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Jesień to czas, gdy kuszą nas słodkie, korzenne wypieki. Kawałek obłędnego ciasta do kawy jest w stanie szybko poprawić nam nastrój. Jeśli jeszcze nie jedliście chlebka dyniowego, warto szybko wypróbować ten przepis. Wystarczy spędzić tylko godzinę w kuchni.

Fenomen tego przepisu polega na prostocie receptury i łatwo dostępnych składnikach. To także wypiek, który może przygotować każdy, nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w kuchni. Dzięki temu chlebek dyniowy idealnie sprawdza się jako przepis rodzinny, który można przygotować na przykład wspólnie z dziećmi. Tej jesieni będzie to prawdziwy hit. Dynia to sezonowe warzywo, które właśnie teraz smakuje najlepiej. Do tego zawiera całe bogactwo witamin i mikroelementów, które dbają o nasze zdrowie w czasie sezonu na przeziębienia. Jest też cennym źródłem błonnika, wspierającego procesy trawienne i dbanie o smukłą sylwetkę.

chleb dyniowy

Przepis, który podbił sieć

TikTok jako narzędzie generowania trendów działa znakomicie. Jeśli ktoś wrzuci fajny pomysł, w ciągu kilku dni staje się on viralem. Nie inaczej było z jednym z przepisów na ciasto dyniowe. Receptur na ten przysmak jest wiele, tak samo jak przepisów na piernik, sernik czy ciasto marchewkowe, ale ten udostępniony na profilu jazzy.leon zyskał szczególną popularność. Przepis zapisało ponad 230 tysięcy użytkowników. Został udostępniony niemal 60 tysięcy razy. Polubiło go ponad pół miliona osób. Jest to wystarczająca rekomendacja, która zachęca do samodzielnego wypieku tego pysznego chlebka.

Jak zrobić domowy chlebek dyniowy?

Podstawą wypieku jest purée dyniowe, które można przygotować samodzielnie. Aby je zrobić, wystarczy upiec kawałki dyni do miękkości, a następnie zmiksować je na gładką masę. Warto wybrać dojrzałe dynie o mocno pomarańczowym kolorze miąższu, aby efekt wizualny był najlepszy.

Składniki:
– 420 g purée z dyni,
– 2 szklanki mąki pszennej,
– 2 jajka,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– pół łyżeczki sody oczyszczonej,
– 1 łyżeczka soli,
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
– 1/2 szklanki cukru białego,
– 1/2 szklanki cukru brązowego,
– 1/2 szklanki mleka,
– łyżka oleju.

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i łączymy je dokładnie z purée. Następnie dosypujemy cukier biały i brązowy. Wlewamy mleko oraz olej, dzięki którym ciasto nabierze wilgotności. Mieszamy do połączenia się składników. Wsypujemy mąkę pszenną, którą najlepiej przesiać przez sitko. Następnym krokiem jest dodanie proszku do pieczenia, sody, przyprawy korzennej oraz odrobiny soli. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy keksówki. Jeśli nie masz pod ręką gotowej przyprawy do piernika, wykorzystaj cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon i roztarte goździki lub część z tych przypraw. Ciasto pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gotowy wypiek możemy posypać cukrem pudrem albo polać lukrem i udekorować orzechami.

Chlebek dyniowy to wypiek, który zrobisz niezwykle łatwo i szybko, a będziesz chciała delektować się nim znacznie dłużej. To również doskonały sposób na wykorzystanie sezonowego warzywa. Chlebek jest lekki i puszysty, bez ciężkich mas, które podbijają kalorie. Nic dziwnego, że wszyscy podają ten przepis dalej. Wato korzystać z uroków jesieni, która przynosi nam tak smaczne warzywa. Aromatyczne ciasto dyniowe dopieści nasze kubki smakowe w pochmurny dzień. Po upieczeniu warto delektować się nim przy gorącej kawie lub herbacie.



FORUM - bieżące dyskusje

Jak odrzucić spadek
Ja miałam 6 miesięcy od śmierci żeby odrzucić spadek, również musiały moje dzieci odrzucić...
Brak zadań domowych
Co o tym sądzicie? Czy myślicie że w początkujących klasach to dobry pomysł?
Ciekawe pomysły na drugie śniadanie…
Mój synek lubi kabanosy, musy albo czekoladę gorzką
Jak nabrać mięśni aby nie bolały ko…
Fizjoterapeuta to strzał w dziesiątkę, odpowiednie ćwiczenia aktywowały mięśnie wokół kolan i jest lepiej....