AMD, czyli zwyrodnienie plamki żółtej to choroba związana z wiekiem, dotyka głównie ludzi w podeszłym wieku i występuje u ponad 10 % populacji na całym świecie. Kluczowe znaczenie mają nie tylko genetyczne właściwości ale też palenie papierosów, alkohol i inne używki.
Przysłowie powiada: „Czym sie odżywiasz tym jesteś”, od dawna wiadomo, że kolosalne znaczenie dla naszego organizmu ma sposób odżywiania się. Dostarczanie organizmowi niezbędnych życiodajnych składników odżywczych stanowi nie tylko o naszym zdrowiu i kondycji fizycznej, ale również o urodzie i stanie ducha. Dlatego tak ważne jest właściwe odżywianie przy AMD.
Bardzo ważną rolę odgrywają przeciwutleniacze, które chronią przed wolnymi rodnikami. Silnymi przeciwutleniaczami są polfenole oraz flawonoidy w tym resweratrol.
Powszechnie występują one w liściach, kwiatach, owocach i nasionach roślin, nadając im smak, kolor i zapach.
Resweratrol uwalnia się w czasie fermentacji czerwonego wina, ma on wybitne znaczenie przy walce z infekcjami i wzmacnia układ odpornościowy.
Resweratrol aktywizuje działanie innego przeciwutleniacza – glutationu a także przyspiesza przemianę szkodliwych substancji w formy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, co pozwala łatwiej wyeliminować je z organizmu. Działa również przeciwmiażdżycowo na naczynia krwionośne oraz ich wnikaniu do ścian naczyń.
Jeśli dojdzie do zwyrodnienia plamki żółtej, chory ma znaczne kłopoty z czytaniem, kierowaniem pojazdami czy rozpoznawaniem twarzy znajomych.
Doskonałym sposobem na spowolnienie efektów choroby jest regularne picie czerwonego wina (ryzyko zachorowania o ponad 34 % niższe).