Banany to owoce, które świetnie sprawdzają się w deserach. Można z nich przygotować coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego w smaku. Bananowy deser z herbatnikami i czekoladowo-budyniowym kremem to idealna propozycja na słodki poczęstunek. Nie wymaga pieczenia i zawsze robi wrażenie.
Takie szybkie i nieskomplikowane ciasto możesz przygotować na dwa sposoby – jako ciasto bez pieczenia lub jako deser w pucharkach. Podany z bitą śmietaną zachwyci wszystkich amatorów słodkości. Warto w ten sposób urozmaicać nasze codzienne menu i przy okazji wykorzystać nadwyżkę zakupionych owoców. Dzięki temu unikniemy ich wyrzucania, co wpisuje się w modny obecnie trend zero waste.
Składniki na pyszny deser lub ciasto bez pieczenia
Do przygotowania deseru i ciasta potrzebne będą:
– 3 banany,
– pół litra mleka,
– 2 budynie waniliowe
– 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru),
– pół tabliczki czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej,
– 150-200 g herbatników,
– kostka masła (200 g),
– bita śmietana lub owoce do dekoracji.
Jak przygotować ciasto bananowe z kremem?
Ciasteczka dokładnie pokrusz lub zblenduj. Możesz wykorzystać ciasteczka maślane lub kakaowe, kruche lub biszkopciki, choć najlepiej sprawdzą się zwykłe herbatniki. Dodaj do nich 150 g roztopionego masła. Masło zmieszane z rozdrobnionymi ciastkami utworzy kruchy spód. Jeśli przygotowujesz ciasto, wyłóż masą ciasteczkową tortownicę o średnicy maksymalnie 20 cm. Lekko ugnieć utworzony spód. Jeśli wolisz deserki w pucharkach, wysyp na spód pucharków połowę masy ciasteczkowej, ale nie ugniataj. Drugą połowę zostaw do wysypania kolejnej warstwy (na przemian ciasteczka, krem z owocami i znów ciasteczka, a na nie krem z owocami).
Banany pokrój w grube, około centymetrowe plastry. Teraz przygotowuj krem budyniowy. Odlej pół szklanki mleka i rozrób w niej budyń. Pozostałe mleko zagotuj i rozpuść w nim cukier, jeśli budyń nie jest słodzony. Do gorącego mleka wlej rozmieszany w zimnym mleku budyń i zagotuj przez cały czas mieszając. Dodaj również 50 g masła. Ugotowany budyń rozdziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj pokrojoną drobno czekoladę i rozmieszaj, aby się rozpuściła. Na ciasteczkowym spodzie rozprowadź waniliową część budyniu i powtykaj w niego kawałki bananów. Na nich rozprowadź czekoladową część budyniu. W pucharkach stwórz z budyniu i ciasteczek fantazyjnego przekładańca. Po ostygnięciu zarówno ciasto, jak i deserki umieść w lodówce. Możesz udekorować je bitą śmietaną i wiórkami czekolady, aby wyglądały jeszcze bardziej apetycznie.
Te kuszące desery znakomicie sprawdzą się zwłaszcza latem, a ich chłodna słodycz rozpieści podniebienie. To propozycja nie tylko dla fanów bananowych smaków. Delikatny krem i zatopione w nim owoce ucieszą też najmłodszych. Przygotowanie nie wymaga wysiłku, ani szczególnych zdolności cukierniczych, więc każdy poradzi sobie z wyczarowaniem takich słodkości.