Genmaicha – zupełnie inna herbata
Japońska mieszanka zielonej herbaty (Sencha lub Bancha – duże, twarde liście ) z prażonym ryżem.
Czas: 5 minut
Składniki:
1 łyżeczka herbaty Genmachia (lub 1 saszetka tej herbaty)
1 filiżanka przegotowanej wody o temperaturze ok 70*C
Tytułem wstępu – temperaturę wody idealną do parzenia zielonej herbaty można uzyskać w prosty sposób. Po prostu 1 litr wody zagotowany i pozostawiony w czajniku na 10 minut ma ok 70*C po tym czasie.
Herbatę zalewamy wodą i parzymy od 1,5- 3 minut (ja parzę w takiej małej miseczce z porcelany). Natychmiast zlewamy napar do filiżanki, a herbatę zalewamy do ponownego parzenia Tym razem parzymy ok 8 minut. Drugi napar jest wyrazistszy w smaku.
Zielone herbaty są ogólnie znane jako bardzo zdrowe. Ganmaicha ma dodatkowo właściwości witaminy B i F (z prażonego ryżu). Poprawia krążenie, jest doskonała przy stanach przemęczenia, stresu. W przeciwieństwie do tej parzonej na zimno, do której smaku trzeba się moim zdaniem przyzwyczaić ta jest smaczna. Ma lekko orzechowy zapach i smak.
Herbatę można parzyć 3 razy z tych samych liści. Każdy napar ma trochę inny smak.
Położyłam obok filiżanki saszetki z herbatą żeby pokazać jak wygląda – a sypka można zobaczyć tu :
http://www.krainaherbaty.pl/herbata-zielona/genmaicha-japan-green.html