Genmaicha – zupełnie inna herbata

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Japońska mieszanka zielonej herbaty (Sencha lub Bancha – duże, twarde liście ) z prażonym ryżem.

Czas: 5 minut

Składniki:

1 łyżeczka herbaty Genmachia (lub 1 saszetka tej herbaty)

1 filiżanka  przegotowanej wody o temperaturze ok 70*C

Tytułem wstępu – temperaturę wody idealną do parzenia zielonej herbaty można uzyskać w prosty sposób. Po prostu 1 litr wody zagotowany i pozostawiony w czajniku na 10 minut ma ok 70*C po tym czasie.

Herbatę zalewamy wodą i parzymy od 1,5- 3 minut (ja parzę w takiej małej miseczce z porcelany). Natychmiast zlewamy napar do filiżanki, a herbatę zalewamy do ponownego parzenia  Tym razem parzymy ok 8 minut. Drugi napar jest wyrazistszy w smaku.

Zielone herbaty są  ogólnie znane jako bardzo zdrowe. Ganmaicha ma dodatkowo właściwości witaminy B i F (z prażonego ryżu). Poprawia krążenie, jest doskonała przy stanach przemęczenia, stresu. W przeciwieństwie do tej parzonej na zimno, do której smaku trzeba się moim zdaniem przyzwyczaić ta jest smaczna. Ma lekko orzechowy zapach i smak.

Herbatę można parzyć 3 razy z tych samych liści. Każdy napar ma trochę inny smak.

Położyłam obok filiżanki saszetki z herbatą żeby pokazać jak wygląda – a sypka można zobaczyć tu :

http://www.krainaherbaty.pl/herbata-zielona/genmaicha-japan-green.html

file1285443099