Five o’clock z owocową nutką
Odkrywam różne smaki herbaty. Tym razem nuta brzoskwiniowo-cytrynowa zaparzona filtrowaną wodą .
Czas: 10 minut
Składniki:
2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej (użyłam Five o’clock)
1 filiżanka wody przefiltrowanej (testuję Dzbanek Dafi)
1 brzoskwinia
1 plasterek cytryny
1 łyżeczka miodu
Czajniczek do herbaty wyparzyć wrzątkiem i wsypać do niego suchą herbatę. Wodę zagotować z miodem i pokrojoną 1/2 brzoskwini (umyć, usunąć pestkę, nie obierać). Gotować 3 minuty. Zalać herbatę w czajniczku i parzyć na podgrzewaczu 3 minuty. Przelać przez sitko do przelanej wrzątkiem filiżanki. Dołożyć kilka kawałeczków obranej brzoskwini i plasterek cytryny.
Jeśli ktoś lubi słodką herbatę, może dodatkowo dosłodzić miodem (lub cukrem) – ja wolę lekko cierpką.
Spostrzeżenie co do użycia wody filtrowanej- herbata jest wyrazistsza w smaku chyba przez to, że woda w procesie filtrowania traci wszelkie zanieczyszczenia mineralne.