Kluski ziemniaczane z brokułami

24 września 2010, dodał: mimi
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków

4 jajka

40 dag brokułów

10 dag wędzonego boczku

4 łyżki łuskanych ziaren słonecznika

pieprz, sól

4 łyżki oleju słonecznikowego

2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach.

Ugotować 2 jajka na twardo.

Brokuły umyć i podzielić, włożyć do lekko osolonego wrzątku i gotować 5 min.

Ugotowane jajka przestudzić , obrać i pokroić w kostkę.

Wędzony boczek pokroić w kostkę i wysmażyć bez tłuszczu na patelni.

Ugotowane ziemniaki przestudzić, obrać z łupinki i przecisnąć przez praskę.Dodać pozostałe 2 jajka, ziarenka słonecznika i mąkę, zagnieść na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.

Zagotować osoloną wodę w garnku. Z masy ziemniaczanej formować duże , podłużne kluski, wkładać ostrożnie do  wrzątku. Gotować na małym ogniu ok 15 minut.

Brokuły wymieszać z ugotowanym jajkiem i skwarkami, polać olejem, doprawić i podać razem z kluskami.