Wzmacniamy odporność

23 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jesienią wzmocnij swoją odporność

Nawet złota polska jesień potrafi dać nam się we znaki. Chłodne wieczory, przelotne deszcze sprawiają obniżenie odporności naszego organizmu. Warto go wzmocnić naturalną porcją witamin z marką Develey.
Musztardy oraz dressingi tej firmy otwierają przed nami morze kulinarnych możliwości niezbędnych na jesienną smutę. Dzięki tym produktom możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem owoców i warzyw. A jak wiadomo owoce i warzywa uzupełnią wszelkie braki witaminy C,  marchew to naturalny zbiornik karotenu, a  kapusta jest wielkim zbiorem witamin: A, B, C, K, H, E i U. Buraczki dostarczają potasu, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, kobaltu i witamin . A co z ziemniakiem i grzybami, które przez wielu są uważane za smaczne a niekoniecznie zdrowe?

W królestwie ziemniaka

Z racji swej powszechności na polskich stołach mało kto wie, jak zdrowe to warzywo i wbrew krążącym negatywnym opiniom – wcale nie tuczące. Zawarty w ziemniakach wapń i potas neutralizują niekorzystne działanie soli kuchennej na organizm. Magnez, który dostarczają  wzmacnia serce, dzięki czemu lepiej znosimy stres. Ziemniaki mają również pozytywny wpływ na układ moczowy, ponieważ działają moczopędnie i tym samym oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Są doskonałym lekarstwem na problemy z pamięcią – usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy.
Jak podawać ziemniaki żeby nam nie spowszedniały?

Zamiast serwować je jako składnik drugiego dania warto z nich samych stworzyć danie główne w postaci sałatki:

Składniki:

500 g maleńkich  ziemniaków
100 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy francuskiej  Develey( z całymi ziarnami gorczycy )
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
Sól

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę mieszamy z majonezem i rozgniecionym czosnkiem, musztardą Develey, posiekanym koperkiem i solimy do smaku. Zimne ziemniaczki zalewamy sosem i mieszamy.

Grzyb na zdrowie

Tegoroczna jesień jest hojna także w grzyby. Choć Polacy rozkoszują podniebienia ich smakiem, nie mają zaufania co do ich właściwości odżywczych. Mylne założenie. Ostatnie badania wykazały, że grzyby są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Mają mniej białka niż warzywa, ale ze względu na to są niskokaloryczne. W 90 procentach składają się z wody. Są za to bogate w węglowodany, enzymy, sole mineralne, wapń, fosfor, żelazo, a także witaminy. Grzyby są zdrowym pożywieniem, choć ciężkostrawnym. Wśród powszechnie spożywanych grzybów najwięcej strawnego białka zawierają pieczarki i borowiki.

Nasza szybka i smaczna propozycja podawania grzybów to przepis na borowiki z sosem winegret.

Składniki:

1 kg borowików
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
4 łyżki dressingu winegret Develey

Grzyby dokładnie oczyścić po czym pokroić je na plastry i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Następnie czosnek rozgnieść i wymieszać go z dressingiem winegret Develey. Grzyby wyjąć z patelni, zalać je sosem i odstawić na 4 godziny.
Jesienna kuchnia podobnie jak sama pora roku jest pełna inspiracji. Ważne, by w ramach kulinarnych fantazji w pełni wykorzystać potencjał odżywczy jesiennych produktów.