Dalgona Coffee podbija lato. Słodka, kremowa i lodowato orzeźwiająca


dodał: Marta Dasińska
Wypróbuj ten modny i pyszny przepis na kawę prosto z Korei. Kawa Dalgona szturmem zdobyła media społecznościowe i media tradycyjne. Dalgona Coffee to zimny napój z aksamitnie gładką i słodką pianką kawową na wierzchu. Z dodatkiem lodu stanowi idealny napój na lato, który pokochają wszyscy wielbiciele kawy.
Co warto wiedzieć o Dalgona Coffee?
Nazwa „ dalgona ” pochodzi od staromodnej koreańskiej przekąski ulicznej, która ma podobny smak do toffi o smaku plastra miodu. Prawdziwa dalgona jest lokalnie znana jako „ppopgi” i jest przygotowywana z roztopionego cukru i sody oczyszczonej. Krem kawowy w Dalgona Coffee to bomba smaków, które są bohaterami kawy, i tylko kawy. Zasadniczo kawa Dalgona (달고나 커피) to ubijana kawa. Przyrządza się ją z 4 prostych składników – kawy rozpuszczalnej, cukru, gorącej wody i mleka. Do miski wlewa się kawę, cukier i gorącą wodę, ubija się, aż do uzyskania kremowej, aksamitnej i sztywnej konsystencji. Następnie tę ubitą kawę nakłada się na wybrane zimne lub ciepłe mleko. Ponieważ coraz więcej osób lubi pić dobrą kawę w domu, warto spróbować Dalgona Coffee. Ale żeby być uczciwym, kawa ubijana nie jest niczym nowym, a niektórzy mówią, że ta kawa jest jak Frappe lub indyjskie cappuccino, ale podawane do góry nogami. Wiele kultur na całym świecie ma własną wersję ubitej kawy, w Indiach jest phenti hui, w Grecji frappe, zaś na Kubie café cubano.
Jak przygotować Dalgona Coffee?
Składniki (porcja dla 1 osoby):
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka gorącej wody
– 3/4 szklanki mleka, schłodzonego lub podgrzanego
– kostki lodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wymieszać kawę rozpuszczalną, cukier i gorącą wodę w misce. Następnie mikserem (ręcznym lub stojącym) lub spieniaczem do mleka ubić mieszankę kawową na wysokich obrotach, aż utworzy sztywną pianę (2-4 minuty). Dodać kostki lodu do kubka, a następnie zalać mlekiem. Wylać ubitą kawę na wierzch mleka. Podawać. Dużą ilość ubitej kawy, można przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnym pojemniku.