Warto przygotować sałatkę ze szparagów, właśnie teraz, kiedy są najsmaczniejsze. To idealny pomysł na wprowadzenie do diety sezonowych warzyw. A także na odrobinę świeżości i chrupkości po długiej zimie.
W zeszłym tygodniu zrobiłam cudowną zupę krem ze szparagów, w weekend mam zamiar przygotować kremowego kurczaka cytrynowego ze szparagami, ale dziś dzielę się pomysłem na zieloną, wiosenną sałatkę ze szparagami inspirowaną kuchnią grecką.
Moja rodzina uwielbia szparagi i jemy je na wiele różnych sposobów. Ten przepis celebruje zmieniającą się porę roku – jest lekki, świeży, chrupiący i zielony. A jednocześnie łatwy do wykonania i niezwykle smaczny. Można przygotować tę sałatkę na specjalny brunch, kolację lub spotkanie, albo na lunch czy kolację w środku tygodnia. Dzięki greckim smakom sałatka ta pasuje do wielu dań śródziemnomorskich i można ją podawać jako smaczny dodatek do ryb, drobiu lub wołowiny lub samodzielnie jako treściwą przekąskę wiosenną. Sałatkę szparagową można przechowywać do 4 dni w lodówce w szczelnym pojemniku.
Do jakich dań pasują szparagi?
Szparagi to najlepsze warzywo wiosenne, ponieważ pasują praktycznie do wszystkiego. Dolne części szparagów mogą być zdrewniałe i twarde, więc ich przycinanie jest niezbędne. Niektórzy wolą odłamywać końcówki pojedynczo, używając rąk, ale nie tylko zajmuje to więcej czasu, ale także sprawia, że tracimy dużo dobrych szparagów. Najłatwiejszą metodą jest zebranie szparagów w małą wiązkę i odcięcie dolnych części ostrym nożem. Szybkie gotowanie na parze, a następnie zanurzenie w kąpieli lodowej wydobywa słodycz warzywa, jednocześnie zachowując jego jasnozieloną i chrupiącą delikatność.
Szparagi są pełne składników odżywczych, stanowiąc dobre źródło błonnika, witaminy C i kwasu foliowego. Szparagi są również doskonałym źródłem witaminy K, niezbędnego składnika odżywczego dla krzepnięcia krwi i zdrowych kości. Co ciekawe, szparagi zawierają również chrom, pierwiastek śladowy, który może zwiększać zdolność insuliny do transportu glukozy z krwiobiegu do komórek. To warzywo zawiera również związek o nazwie asparaptyna, który może pomóc poprawić przepływ krwi, a tym samym obniżyć ciśnienie krwi. Najbardziej popularnym rodzajem szparagów są szparagi zielone, ale można też kupić szparagi białe, które są delikatniejsze i fioletowe, które są mniejsze i mają bardziej owocowy smak.
Jak przygotować wiosenną sałatkę ze szparagów?
Składniki:
– 12 młodych ziemniaków
– 10 zielonych szparagów, pokrojonych
– 150 g młodego bobu bez strąków
– 150 g groszku bez strąków
– 3 cebulki dymki pokrojone pod kątem
– odrobina oliwy z oliwek
– 4 fioletowe szparagi, pokrojone
– 1 cytryna, sok
– 2 szalotki pokrojone w krążki
– 15 listków mięty
– mały pęczek trybuli
– garść rzeżuchy
– pudełeczko pędów grochu
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 5 łyżek octu winnego z czerwonego wina
– 1 łyżeczka oleju orzechowego
– 300 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki, odcedzić i ostrożnie pokroić. Zagotować duży garnek osolonej wody, wrzucić zielone szparagi, bób, groszek i gotować przez kilka minut. Odcedzić i przelać zimną wodą, albo zanurzyć w kąpieli lodowej. Rozłożyć na tacy z ziemniakami, skropić odrobiną oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Włożyć fioletowe szparagi do miski i skropić sokiem z cytryny i posypać solą. Aby przygotować dressing, wymieszać musztardę i ocet w misce, powoli dodając olej i oliwę. Powinien mieć gęstą konsystencję, jak sos. Doprawić dużą ilością soli i czarnego pieprzu. Wymieszać wszystkie warzywa z szalotką, miętą, trybulą, rzeżuchą i pędami grochu i polać dressingiem.