Zupy z tych owoców to prawdziwy hit tej wiosny. Spróbuj ich już dziś

dodał: Ewelina Szadkowska
Orzeźwiające i zdrowe owoce to nie tylko pyszna przekąska. Warto dodawać je także do dań obiadowych w cieplejsze dni. Chłodniki są uwielbiane przez dzieci, a także przez dorosłych. Ochładza organizm w czasie upałów i zwiększa ilość witamin i minerałów w naszej diecie.
W chłodnikach szczególnie sprawdzają się owoce jagodowe, ale nie tylko ich można tu używać. Jabłka, gruszki, morele, truskawki – oto cała plejada owoców, które świetnie sprawdzą się w takich daniach. Wyróżniają się lekką kwaskowością, złagodzoną przez dużą ilość pektyn. Pomagają w uregulowaniu pracy wielu narządów naszego organizmu. Dbają o nasze zdrowie oraz urodę dzięki antyoksydantom, które dbają o właściwy stan komórek skóry.
Tak przyrządzaj zupy owocowe
Tradycyjną zupą owocową jest zupa wigilijna z suszonych owoców. Jednak w sezonie wiosenno-letnim mamy dostęp do świeżych owoców, więc warto korzystać z nich bardzo często. Dawniej zagęszczano takie zupy mąką, a dziś częściej dodaje się skrobi ziemniaczanej. Dzięki temu mają lekko galaretowatą konsystencję, która po schłodzeniu dodatkowo gęstnieje. Można dodać do nich także makaron lub domowe kluski, a nawet pokrojone, zimne naleśniki.
Pyszna zupa truskawkowa z naleśnikami
Składniki:
700 g słodkich, dojrzałych truskawek
200 ml słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki cukru wanilinowego
szczypta cynamonu
3 cienkie naleśniki
Przygotowanie:
Krok 1: Truskawki obrać, umyć i zblendować. Dodać cukier wanilinowy i cynamon. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty.
Krok 2: Naleśniki pokroić na wąskie paski o długości ok. 3-4 cm. Dodać do zupy.
Krok 3: Lekko schłodzić całość, dolać śmietankę i całość dobrze wymieszać.
Zupa borówkowa z limonkową nutą
Składniki:
800 g borówek amerykańskich
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka soku z limonki
5 łyżek cukru trzcinowego
50 ml śmietanki 18%
Przygotowanie:
Krok 1: Zagotować 500 ml wody i wrzucić do wrzątku borówki, sok z limonki i cukier trzcinowy. Gotować przez kilka minut.
Krok 2: Zmniejszyć ogień i powoli wlewać do zupy rozmieszaną z 80 ml wody skrobię ziemniaczaną. Gotować powoli całość, stale mieszając, aż nabierze szklistego wyglądu.
Krok 3: Schłodzić zupę, a następnie dodać śmietankę.