Grillowane jabłka z lodami. Letni deser, który zaskakuje smakiem i prostotą

Avatar photo
1 maja 2025,
dodał: Marta Dasińska

Grillowane do miękkości jabłka są wypełnione cynamonem i cukrem i polane karmelem oraz zwieńczone gałką lodów waniliowych. To łatwy, ciepły i smaczny deser bez konieczności wielu przygotowań. Świetny na majówkę i grilla. Można je również upiec w piekarniku. W wersji dla dorosłych można dodać do jabłek odrobinę Bourbona.

Polskie odmiany jabłek obecnie dostępne w sklepach bardzo dobrze znoszą grillowanie lub pieczenie. Każda odmiana jabłek się nadaje na grilla, niektóre po prostu pieką się szybciej, więc warto sprawdzać ich miękkość już po około 15 minutach.

Grillowane jabłka z lodami

Pieczone jabłka to jeden z moich ulubionych deserów i sposobów podawania owoców. Rozcięcie ich i polanie karmelem oraz Burbonem to fantastyczny pomysł na zmianę smaku i klucz do odkrycia nowych przyjemności. To naturalne połączenie z wędzonymi jabłkami jest niesamowicie pyszne.

Jak zrobić grillowane jabłka? Bardzo szybko i bardzo łatwo. Nie trzeba mieć zdolności kulinarnych. Najpierw za pomocą noża do obierania odcinamy górę. Następnie używając wydrążarki do melona usuwamy rdzeń i pestki. Ale zwykła łyżka również się nadaje i pozwala przygotować owoce. Następnie wystarczy obrócić jabłko i zrobić nacięcia wokół jabłka. Aby zapobiec brązowieniu jabłek można polać je odrobiną soku z cytryny.

Grillowane jabłka są łatwe w przygotowaniu i szybko gotowe do spożycia. W ciągu 30 minut od momentu przygotowania deser jest gotowy. Ten przepis na grillowane jabłka ma dwa główne składniki: grillowane jabłka i lody. Bourbon jest tylko możliwym dodatkiem ale nie jest niezbędny. Gotowe jabłka wyglądają niesamowicie imponująco, a jeśli na wierzchu umieścimy lody waniliowe i polewę karmelową możemy zapomnieć o szarlotce.

Ten prosty przepis jest idealny na każdą porę roku. Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy przejadać się kaloriami. Każdy pokocha smak i aromat tego przepisu na jabłka. Jest słodki i cierpki, z idealną ilością grillowanego smaku. Jeden kęs i umieścisz go na liście swoich ulubionych deserów.

Jak przygotować grillowane jabłka?

Składniki:
– 4 jabłka
– 2 łyżki roztopionego masła
– 1 łyżka cukru cynamonowego
– 1/2 szklanki karmelu, plus więcej do polania
– 1/3 szklanki posiekanych orzechów pekan
– lody waniliowe do podania
– Burbon (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Odciąć górną część (¼) jabłek i wydrążyć gniazda nasienne. Za pomocą noża do obierania wykonać głębokie nacięcia wokół jabłka. W małej misce wymieszać roztopione masło i cukier cynamonowy. Posmarować jabłka mieszanką, a następnie wypełnić środek karmelem i orzechami pekan. Polać Burbonem, (opcjonalnie). Zawinąć jabłka w folię i grillować, aż będą miękkie, około 15 minut. Nałożyć lody i skropić większą ilością karmelu.