Chrupiące krewetki w kokosowej panierce. Przysmak, który smakuje jak wakacje

dodał: Małgorzata Kopeć
Nie bez powodu krewetki kojarzą się z wykwintnością i egzotyką. Sama często sięgam po nie, gdy chcę przygotować coś efektownego, ale jednocześnie lekkiego i szybkiego. Krewetki to prawdziwa skarbnica białka, jodu i witaminy B12, a przy tym są niskokaloryczne i lekkostrawne. Dodatkowo zawierają selen, cynk i astaksantynę, czyli silny przeciwutleniacz, który wspiera naszą odporność i działa przeciwzapalnie. To jedne z najzdrowszych owoców morza, jakie możemy włączyć do naszej diety – szczególnie jeśli zależy nam na lekkości i porcji zdrowych tłuszczów.
Krewetki są też źródłem witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, oraz kwasów omega-3, wspierających serce. Nic dziwnego, że wśród osób dbających o formę są tak cenione – nie tylko za smak, ale i składniki odżywcze.
Rodzaje krewetek i jak je wykorzystać
Zawsze warto wiedzieć, po jakie krewetki sięgamy. Najczęściej spotykamy w sklepach krewetki koktajlowe, królewskie (king prawns) i tygrysie (tiger prawns). Te ostatnie są największe i świetnie sprawdzają się w daniach smażonych i grillowanych – są mięsiste i dobrze znoszą obróbkę cieplną. Mniejsze krewetki koktajlowe będą idealne do sałatek czy makaronów, natomiast królewskie świetnie smakują solo, np. w kokosowej panierce.
Ja najbardziej lubię podawać krewetki na ciepło – w panierce kokosowej z lekkim sosem chili-limonkowym lub w wersji klasycznej z czosnkiem i masłem. Można je zaserwować z ryżem jaśminowym, świeżą sałatką z mango albo z grzankami i kieliszkiem schłodzonego białego wina. Krewetki świetnie odnajdują się w kuchni tajskiej, hiszpańskiej, włoskiej i nowoczesnej kuchni fusion.
Krewetki w kokosowej panierce – smak, który uzależnia
Czas na sedno, czyli mój ulubiony przepis na krewetki w panierce z wiórków kokosowych. To danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności, a zawsze robi wrażenie – i na imprezie, i na romantycznej kolacji.
Składniki:
-
300 g surowych, oczyszczonych krewetek (np. tygrysich)
-
1 jajko
-
1/2 szklanki mąki pszennej
-
1/2 szklanki wiórków kokosowych
-
1/2 szklanki bułki tartej (najlepiej panko dla chrupkości)
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia (np. kokosowy)
Przygotowanie: Krewetki osuszam ręcznikiem papierowym i oprószam delikatnie solą oraz pieprzem. Następnie obtaczam je kolejno w mące, roztrzepanym jajku, a na końcu w mieszance bułki tartej i wiórków kokosowych. Smażę na głębokim tłuszczu przez około 2–3 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
Podaję je z sosem na bazie jogurtu greckiego z limonką i papryczką chili albo z domowym sosem słodko-kwaśnym. Świetnie smakują też z dodatkiem sałatki z rukoli i mango albo po prostu z frytkami z batatów.
Zawsze, gdy robię te krewetki, czuję się, jakbym była na wakacjach w Tajlandii. Chrupiąca panierka, aromat kokosa i soczyste wnętrze krewetek – to połączenie nie ma sobie równych. To też doskonały pomysł na imprezę – wystarczy przygotować większą ilość, postawić sosy i każdy będzie zachwycony. A jeśli zostaną? (co zdarza się rzadko!) – świetnie smakują także na zim