Majówkowy hit na talerzu. Ta sałatka znika szybciej niż kiełbasa z grilla

dodał: Marta Dasińska
Pyszna sałatka z makaronem ryżowym vermicelli, bazylią, kolendrą, marchewką i zieloną papryką to idealna sałatka na długi weekend majowy. Nadaje się idealnie do potraw z grilla, może być także pomysłem na majówkowe przyjęcie w ogrodzie. Ta pyszna sałatka z makaronem jest lekka, orzeźwiająca i pełna chrupiących warzyw i świeżych ziół.
Ta majówkowa sałatka jest zrobiona z makaronu ryżowego vermicelli, świeżych ziół i warzyw i polana pysznym, pikantnym i aromatycznym wietnamskim dressingiem.
Makaron ryżowy vermicelli to wyjątkowo cienkie, półprzezroczyste nitki wykonane z mąki ryżowej i wody. Ten zdrowy nie zawierający glutenu ani cholesterolu makaron używany jest do zup, smażonych potraw mięsnych oraz wszelkich sałatek. Jest jednym z podstawowych składników kuchni azjatyckiej. Jest lekkostrawny i zdrowy, zapewnia energię na cały dzień. Wystarczy go zalać gotującą się wodą i odstawić na 2-3 minuty.
Dresing do azjatyckiej sałatki na majówkę kluczem do smaku
Przepis na sałatkę z makaronem ryżowym to bardzo wszechstronny przepis, który można dostosować do własnych upodobań. Można dodać dowolne dodatki, aby uzyskać sycący, satysfakcjonujący posiłek oraz/lub różnorodne warzywa, aby uzyskać zdrową, wegańską sałatkę z makaronem. Ta azjatycka sałatka z makaronem może być podawana na zimno lub w temperaturze pokojowej. To świetny przepis na każdą imprezę, ponieważ możemy przygotować ją wcześniej i podać na stół kiedy będzie na to pora i apetyt. Dresing do azjatyckiej sałatki z makaronem to prosty wietnamski sos z sosu sojowego, soku z limonki, cukru, octu ryżowego i czosnku. Dressing najlepiej dodawać tuż przed podaniem. To bardzo szybki i łatwy przepis, który pozwoli przygotować sałatkę w około 15 minut.
Jak przygotować sałatkę na majówkę?
Składniki:
– 200 g cienkiego makaronu ryżowego vermicelli
– 2 ogórki, pokrojone w paski julienne
– 2 marchewki, pokrojonej w paski julienne
– 2 szklanki świeżych ziół – bazylia, kolendra, mięta, szczypiorek
– 2 papryczki jalapeno (opcjonalnie), pokrojone w cienkie plasterki
– ćwiartki limonki (opcjonalnie), do podania
– rozgniecione orzeszki ziemne (opcjonalnie), do dekoracji
Dressing:
– ¼ szklanki sosu sojowego
– ¼ szklanki cukru
– ⅓ szklanki wody
– 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
– 2 łyżeczki octu ryżowego
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
– 1 mała tajska papryczka chili (opcjonalnie), drobno pokrojona
Przygotowanie:
Zalać makaron gorącą wodą i odstawić na 2-3 min. Odcedzić makaron i odsączyć nadmiar wody. Wrzuć wszystkie składniki dressingu do miski i wymieszać. Spróbować i dostosować smak do swoich preferencji. Umieść makaron w dużej misce i dodać ogórki, marchewki, bazylię, kolendrę i inne świeże zioła. Dodać papryczki jalapeno oraz dressing i wymieszać. Dodać orzeszki lub inne dodatki.