Tak zrobisz pomarańczowe pisanki. Z tymi warzywami wyjdą najpiękniejsze

dodał: Ewelina Szadkowska
Najlepsze barwniki do jajek daje nam natura. Wiele warzyw i owoców wydziela kolory, które z łatwością wnikają w wapienne skorupki, utrzymując piękny, jaskrawy kolor przez całe święta. Pisanki to tradycyjny symbol świąt wielkanocnych i każdego roku zajmują główne miejsce w koszyczkach ze święconką. Dziś zdradzimy, jak uzyskać głęboki, pomarańczowy kolor jajek.
Gotowanie jajek w roślinnych wywarach ma wymiar ekologiczny i dodatkowo pozwala na późniejsze zjedzenie jajek. Nie można tego powiedzieć o chemicznych barwnikach do pisanek, które po wniknięciu w jajka pozostawiają toksyczne substancje. Dlatego warto szukać nowych, naturalnych sposobów na pisanki.
Naturalny pomarańczowy kolor dają te warzywa
Gotując zupy łatwo możemy zorientować się, które warzywa barwią wodę na intensywne kolory. Pomarańczowy odcień nadają im marchewki oraz miąższ z dyni. Warto z nich skorzystać, gdy szukamy sposobu na oryginalną barwę jajek wielkanocnych. Sposób na ich ufarbowanie jest prosty. Drobno pokrojone warzywa umieszczamy w wodzie, dodajemy jajka i gotujemy całość przez kilka minut. Następnie pozostawiamy jajka do wystudzenia w kolorowej wodzie. Po ok. godzinie nabiorą intensywnego koloru i będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.
Sekret koloru tkwi w karotenie
Karoten to naturalny barwnik, który zawierają pomarańczowe i czerwone warzywa oraz owoce. Z chemicznego punktu widzenia jest to prowitamina dla witaminy A. Poza dynią i marchewką można go znaleźć np. w kwiatach nagietka, pomidorach, papryce i moreli. Jest bardzo potrzebny dla zachowania naszego zdrowia, dlatego warto włączyć go do diety. Działa przeciwstarzeniowo i podnosi poziom naszej odporności. Poprawia też funkcjonowanie naszego wzroku. Co ciekawe, nie można go przedawkować, gdyż organizm pobiera taką ilość karotenu z pożywienia, jaka jest mu aktualnie potrzebna. Nadmiar jest wydalany wraz z potem i moczem.
Aby uzyskać piękną pomarańczową barwę, warto wybrać jajka o jak najbardziej jasnej skorupce. Do ufarbowania 5 jajek warto użyć ok. 350 g drobno pokrojonej marchwi lub dyni i nie więcej niż 800 ml wody. Dodatek 2-3 łyżek octu wzmocni efekt naszego barwienia. Podobnie zadziała szczypta curry lub kurkumy, dodana do wywaru.