Woda klonowa do picia. Naturalny eliksir pełen minerałów

18 marca 2025, dodał: Emilia Stasiak

Kolejny hit wśród zdrowych napojów to woda klonowa. Jest to napój, który w ostatnich latach zyskuje na popularności jako zdrowa alternatywa dla wysoko przetworzonych napojów. Czysta, lekko słodka i bogata w minerały, oferuje wiele korzyści zdrowotnych, a jednocześnie zawiera znacznie mniej cukru niż inne naturalne napoje, takie jak soki owocowe czy woda kokosowa.

woda klonowa

Woda klonowa to sok pobierany bezpośrednio z drzew klonowych na początku wiosny. Jest znana przede wszystkim w Ameryce Północnej, zwłaszcza w Kanadzie i północnych stanach USA. To właśnie z drzew klonowych produkuje się znany i ceniony syrop klonowy, ale sama woda klonowa ma zupełnie inne właściwości i zastosowania. W odróżnieniu od gęstego, słodkiego syropu klonowego, jest ona delikatnym, odświeżającym napojem o subtelnie słodkim smaku. Syrop klonowy powstaje przez odparowanie wody z soku klonowego, co zwiększa stężenie cukru do około 66%.

Już nigdy nie sięgniesz po słodkie napoje – woda klonowa  hit zdrowego nawodnienia

Woda klonowa jest znacznie mniej słodka i bardziej przypomina wodę kokosową. Woda klonowa składa się głównie z wody (około 98%) oraz naturalnych cukrów (głównie sacharozy, 1-3%). Jednym z powodów, dla których woda klonowa cieszy się rosnącą popularnością, jest jej korzystny skład. Woda klonowa zawiera minerały – takie jak wapń, magnez, potas i mangan, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W zależności od źródła może zawierać również aminokwasy i inne związki organiczne. Zawiera antyoksydanty, pomagające zwalczać wolne rodniki i wspierające zdrowie układu odpornościowego. Woda klonowa zawiera około połowy cukru obecnego w wodzie kokosowej, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób dbających o dietę. Regularne spożywanie wody klonowej może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki naturalnym elektrolitom skutecznie nawadnia organizm, sprawdzając się zwłaszcza po wysiłku fizycznym. Mangan obecny w wodzie klonowej odgrywa kluczową rolę w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Zawarte w niej antyoksydanty pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Woda klonowa może być spożywana samodzielnie jako orzeźwiający napój, ale świetnie sprawdza się również jako składnik różnych przepisów. Może być wykorzystana jako bazowy płyn do smoothie czy dodatek do napojów izotonicznych. Może to być składnik lekkich dressingów do sałatek lub naturalny zamiennik wody w koktajlach i lemoniadach. Dzięki swoim właściwościom nawilżającym, woda klonowa jest czasami wykorzystywana w produktach kosmetycznych, takich jak toniki czy nawilżające spraye do twarzy.

woda klonowa z limonką

woda klonowa z limonką i miętą

Koktajl energetyczny z wodą klonową

Składniki:

1 szklanka wody klonowej

1 banan

Pół szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)

1 łyżeczka nasion chia lub siemienia lnianego

Pół szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)

1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę. Podawaj od razu.

Owsianka na wodzie klonowej

Składniki:

Pół szklanki płatków owsianych

1 szklanka wody klonowej

Pół jabłka pokrojonego w kostkę

1 łyżka orzechów lub migdałów

Szczypta cynamonu

Gotuj płatki owsiane w wodzie klonowej na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj jabłko, orzechy i cynamon. Możesz dosłodzić syropem klonowym. Woda klonowa powinna być przechowywana w chłodnym miejscu i najlepiej spożyć ją w ciągu kilku dni od otwarcia. Można ją również przygotować samodzielnie, stosując świeże liście lub korę klonów, które należy namoczyć w wodzie.