Wiosenne sadzenie pomidorów. Jak zrobić to dobrze, by cieszyć się obfitymi plonami

12 marca 2025, dodał: Emilia Stasiak

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw uprawianych w ogrodach i na balkonach. Ich soczyste, słodkie owoce są idealne do sałatek, sosów i przetworów. Jednak aby cieszyć się obfitymi plonami, warto wiedzieć, kiedy sadzić pomidory, jakie odmiany wybrać oraz jak prawidłowo przygotować rozsadę.

Dla mnie sadzenie pomidorów to przyjemność, na którą czekam, co roku z niecierpliwością. Ta praca przynosi mi satysfakcję i obfite plony. Poznaj moje wskazówki a może w tym roku sama posadzisz pomidory i się przekonasz, że mają zupełnie inny smak niż te ze sklepu!

pomidory w ogrodzie

A kiedy wysiewać nasiona pomidorów na rozsadę?

Pomidory to rośliny ciepłolubne, dlatego nie powinno się ich sadzić zbyt wcześnie. Doskonały termin zależy od sposobu uprawy. Jeśli robimy uprawy w gruncie – rozsady sadzimy na stałe miejsce po 15 maja (po tzw. „zimnej Zośce”), gdy minie ryzyko przymrozków. W chłodniejszych rejonach Polski lepiej poczekać do końca maja. Jeśli uprawy robimy w szklarni lub tunelu foliowym – pomidory można sadzić już w kwietniu, ponieważ są chronione przed chłodem.

Najlepiej to zrobić od połowy lutego do marca. Dzięki temu sadzonki będą gotowe do przesadzenia w maju. Właśnie się za to  zabrałam i wysiałam pomidory, które mam nadzieję przyniosę mi wspaniałe plony. Jeśli chodzi o wybór odpowiedniej odmiany pomidorów to zależy od ich przeznaczenia.

Najsmaczniejsze odmiany pomidorów do sadzenia wiosną

Jeśli szukasz pomidorów o wyjątkowo słodkim smaku, warto zwrócić uwagę na takie odmiany jak: Malinowy Olbrzym to duże, mięsiste owoce o malinowej barwie i słodkim smaku. Brandywine to amerykańska odmiana o wyjątkowej słodyczy i soczystości. San Marzano choć to pomidor typowo przetworowy, ma przyjemny słodkawy smak i mało nasion. Pomidory koktajlowe są małe, ale pełne smaku i aromatu. Idealne na przekąski! Najlepszymi odmianami są: Sungold to jedna z najsłodszych odmian o złocisto-pomarańczowych owocach, którą uwielbiam. Black Cherry to ciemne, lekko dymne w smaku, bardzo słodkie. Koralik to odporna polska odmiana, dająca obfite plony małych, czerwonych pomidorków. Polecam, ponieważ miałam je w tamtym roku i byłam bardzo zadowolona ze smaku i ilości owoców. Jeśli planujesz robienie sosów, ketchupów czy przecierów, wybierz takie gatunki jak: Roma  to klasyczna odmiana o mięsistych owocach i małej ilości nasion. San Marzano są idealne do przecierów, długie i jędrne owoce. Polbig to wczesna odmiana, dobrze sprawdza się w przetworach. Aby uzyskać zdrowe i silne sadzonki, warto przygotować własną rozsadę.  To nie jest skomplikowane a bardzo się opłaci.

Najlepszy termin do wysiewania pomidorów

Przypominam – wysiewaj najlepiej w drugiej połowie lutego lub w marcu, do pojemników wypełnionych lekką ziemią do warzyw. Nasiona potrzebują temperatury ok. 22–25°C. Po wschodach (po 5–10 dniach) można przenieść je w chłodniejsze miejsce (ok. 18°C). Gdy roślinki mają dwa liście właściwe, warto przesadzić je do większych doniczek, aby wzmocnić system korzeniowy. Rozsady należy podlewać regularnie, ale należy unikać przelania. Gleba powinna być wilgotna, ale nie mokra. Warto stosować nawozy organiczne, które dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Można użyć kompostu lub nawozów do pomidorów. Na około 10 dni przed wysadzeniem do gruntu stopniowo przyzwyczajamy rośliny do niższych temperatur, wynosząc je na zewnątrz na kilka godzin dziennie.