Kremowy, słodki i rozpływający się w ustach – pudding bananowy z biszkoptami

10 marca 2025, dodał: Marta Dasińska

Ten pudding bananowy składa się z warstw kremowego musu waniliowego, bananów i biszkoptów. Chociaż przepis brzmi skromnie jest naprawdę bardzo dobry! Połączenie bananów i śmietanki, gładka konsystencja i lekka chrupkość ciasteczek sprawiają, że te kilka składników tworzą deser idealny. 

Gwiazdą tego deseru są banany! Zawsze mam je w domu, ale często dojrzewają, zanim zdążymy je zjeść. Zamiast je wyrzucać, lubię robić chleb bananowy lub ciasteczka z bananami. Albo wszelkiego rodzaju desery pucharkowe.

Pudding bananowy z biszkoptami

 

Pudding warto przygotować na mleku skondensowanym słodzonym, co dodaje najbardziej dekadenckiej słodyczy, a gęsta śmietana kremówka wyrównuje smaki w tym pysznym deserze i idealnie go wieńczy. Nie należy się skusić na zamianę zwykłej śmietany kremówki na śmietanę kremówkę light lub lekką śmietanę, bowiem żadna z nich nie zapewni objętości ani stabilności deseru, których oczekujemy. Biszkopty nadają deserowi cudownie chrupiący i ciepły waniliowy smak. Ciasteczka miękną w idealnym tempie i są niesamowitym dopełnieniem bananów i kremu. Biszkopty można zastąpić krakersami, ciasteczkami maślanymi lub waniliowymi kruchymi ciasteczkami.

Aby zapobiec brązowieniu bananów należy zanurzyć lub posmarować pokrojone banany dowolnym kwaśnym sokiem owocowym. Jednak powoduje to zmianę smaku, co nie jest dobre w przypadku niektórych deserów. Dlatego można użyć zwykłej wody albo wody sodowej, która nie wpływa na smak. Można także spowolnić utlenianie i brązowienie badanów ograniczając dostęp tlenu lub powietrza. Wystarczy zamknąć banany, całkowicie przykrywając je puddingiem. Jeśli chcemy podawać banany na wierzchu puddingu, należy poczekać z ich dodaniem do momentu podawania.

Pudding bananowy nie nadaje się do mrożenia. Ponieważ przepis jest prosty, nie powinno być problemu z jego przygotowaniem. Chociaż wymaga czasu, aby stężał, jest to idealny deser do zrobienia z wyprzedzeniem, który sprawi, że nawet najbardziej zagorzali dietetycy będą chcieli więcej. Za drugim razem, gdy robiłam ten deser dodałam ½ szklanki kawałków czekolady. To naprawdę dobry przepis także dla miłośników czekolady. Zachęcam wszystkich do spróbowania go przynajmniej raz.

 

Jak przygotować pudding bananowy?

Składniki:
– 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
– 1 opakowanie puddingu instant lub cukru waniliowego
– 3 szklanki gęstej śmietany kremówki
– 4 szklanki pokrojonych bananów
– pudełko ciasteczek biszkoptowych

Przygotowanie:
Do dużej miski wlać puszkę słodzonego mleka skondensowanego i ubijać mikserem ręcznym, powoli wlewając ½ szklanki lodowatej wody. Dodać pudding instant (lub cukier waniliowy) i ubijać, aż do całkowitego połączenia. Przykryć pudding i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz., aby zgęstniał i stężał. Ubić 3 szklanki gęstej śmietany kremówki mikserem ręcznym. Wymieszać bitą śmietanę ze schłodzonym puddingiem. Składniki układać warstwami, najpierw dając warstwę biszkoptów, a następnie pokrojone banany, a następnie mieszankę puddingową. Powtarzać warstwy, aż dotrzemy do górnej krawędzi naczynia. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 4-8 godz. Ozdobić i podawać.

Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...