Salak – wężowa skórka, słodkie wnętrze. Egzotyczny owoc, który musisz poznać
Współczesny handel czyni dla nas dostępnymi najrozmaitsze owoce z całego świata. Pozwala poznać niezwykłe, egzotyczne smaki, jakie są codziennością na drugim końcu świata, a u nas są niemożliwe do odtworzenia. Sprowadzane z odległych zakątków rośliny jadalne budzą zachwyt swoją formą i kolorami. Jednym z tych dziwów jest salak – wężowy owoc.
Salaka jadalna (inne nazwy to: salak, zalakka, oszpilna, ospiln) jest krzewiastą palmą o krótkiej łodydze. Jej pierzaste liście osiągają nawet 7 metrów długości. Pochodzi z rodziny arekowatych i naturalnie występuje na wyspach Indonezji i Malezji. Owoce sprowadzane są do Europy z Jawy i Sumatry. Są to jagody, które rosną w kiściach przy podstawie palmy, zamknięte w twardej, łuskowatej okrywie.
Jak wygląda i jak smakuje wężowy owoc?
Owoce salaku mają owalny kształt, zakończony szpiczastą końcówką, i pokryte są brązową skórką, przypominającą swoją fakturą skórę węża. Jagoda ma długość około 5 cm, a biały lub żółtawy miąższ skrywa w sobie pestkę. Smak owocu jest słodko-kwaskowaty. Struktura miąższu jest lekko chrupiąca i może różnić się pomiędzy owocami w zależności od stopnia wilgotności. Spożywa się go na świeżo, jako samodzielną przekąskę lub składnik sałatek i deserów. Owoce są również marynowane lub konserwowane.
Nie tylko miąższ jest jadalny, choć tylko jego można spożywać w wersji surowej. Z pestek, po uprażeniu i zmieleniu, przygotowuje się napar podobny do kawy. Dojrzały owoc można rozpoznać po twardej, suchej skórce. Powinna być brązowa lub czerwonobrązowa z łuskami, które łatwo obrać.
Jakie właściwości posiadają owoce salaku?
Wężowy owoc to bogactwo witamin, zwłaszcza witaminy C i A, a także wapnia, fosforu i żelaza. Działa silnie antyoksydacyjnie, przez co poprawia wygląd skóry. Zawiera cenny kwas galusowy, wykazujący działanie antyutleniające, odkażające, przeciwzapalne, ściągające oraz przeciwgrzybicze. Ponadto reguluje poziom cukru we krwi, wspiera układ krwionośny, trawienny i odpornościowy, a także wzmacnia wzrok.
Ten niezwykły owoc nie jest jeszcze u nas znany, ale z całą pewnością warto go spróbować. Na razie można go kupić głównie przez Internet i ze względu na cenę (6-8 złotych za 1 szt.) może stanowić jedynie egzotyczne urozmaicenie i kulinarną ciekawostkę w naszym menu.