Sernik nowojorski z malinami. Aksamitna konsystencja i chrupiący spód
Sernik to popularne ciasto często pojawiające się na naszych świątecznych stołach, ale i nie tylko. W dzisiejszym artykule przedstawię wam pomysł na nową wersję sernika pochodzącą za oceanu, którą od wielu lat delektują się amerykanie. Wybornie sprawdzi się jako poczęstunek do gorących napojów, szczególnie kawy.
Historia sernika nowojorskiego sięga dawnych czasów, bo aż 1872 roku. Wszystko zaczęło się, gdy jeden z mleczarzy w Pensylwanii, William Lawrence usilnie poszukiwał sposobu na uzyskanie masy przypominającej w konsystencji niedojrzały ser francuski.
Przypadkiem wyszło mu coś zupełnie innego gęste kremowe nadzienie, którego użyto później przy pieczeniu sernika. Dość szybko zdobył serca amerykańskich smakoszy, a następnie stał się znany w innych częściach świata. Tak powstał sernik nowojorski wyróżniający się aksamitną konsystencją i chrupiącym spodem. W połączeniu z sosem malinowym lub cukrem pudrem smakuje przepysznie. Istnieje wiele możliwości nadania mu odpowiedniego aromatu, ale najczęstszym wyborem pada ekstrakt z wanilii lub cytryny. Składniki są dobrane w taki sposób, aby ciasto nie było ani za twarde ani przesadnie słodkie, co jest dużą zaletą dla osób będących na diecie lub zwyczajnie nie przepadających za przesłodzonymi ciastami. Przepis jest dosyć prosty i nie wiele różni się od tradycyjnej receptury. Można przygotowywać go na dwa sposoby (zimno i ciepło).
Co zawierają maliny
Maliny zawierają wysoki poziom błonnika, posiadającego właściwości naturalnego prebiotyku. To on poprawia trawienie w naturalny sposób, uwalniając nas od wzdęć i innych nieprzyjemnych objawów nieprawidłowej pracy jelit. Wspomaga rozwój dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym, ograniczając tym samym ilość grzybów candida, a dodatkowo kwas elagowy łagodzi stany zapalne, które często dokuczają np. osobom z tzw. jelitem drażliwym. Osoby cierpiące na choroby układu krążenia również docenią maliny jako źródło polifenoli, wpływających korzystnie na obniżenie poziomu złego cholesterolu.
Składniki na sernik nowojorski z malinami
- 200 g rozkruszonych/całych herbatników
- 125 g masła
- 1 kg serka kremowego
- 5 dużych jajek
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
Aby przygotować spód należy zmielić ciastka i dodać masło, następnie powoli wszystko mieszamy. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie ucieramy ser z cukrem w taki sposób by nie powstały żadne grudki. Dodajemy ekstrakt z wanilii i po jednym jajku dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy na upieczony spód, wyrównujemy i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 350 stopni. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy masą malinową. Dodatkowo można je udekorować kawałkami owoców. Sernik gotowy, smacznego!