Luksusowy smak Orientu. Domowa dubajska czekolada – przepis na wyjątkową słodycz
Od niedawna dubajska czekolada cieszy się dużą popularnością w internecie, coraz częściej przykuwa uwagę również polskich influencerów. Nic bowiem dziwnego, jest pyszna i rozpływa się w ustach. Każdy kęs powoduje, że przenosisz się w orientalną podróż smaków. Może być idealnym poczęstunkiem do kawy czy herbaty, lub podarunkiem dla bliskiej osoby.
Historia Dubajskiej czekolady wbrew pozorom zaczęła się dosyć niedawno, bo w 2021 roku. Powstała w sklepie Fix Dessert Chocolatier prowadzonym przez Sarah Hamoudy. Co ciekawe jej receptura została oparta na eksperymentach smakowych związanych z ciążowymi zachciankami właścicielki marki. To kombinacja smaków, połączenie pistacji i chrupiącego ciasta kataifi znanego również pod nazwą ciasto filo. Ów ciasto składa się z cienkich nitek przypominających „anielskie włosy”, które są dodawane do baklavy, spanakopity (ruloniki nadziewane szpinakiem i serem) oraz różnego rodzaju tartaletek. Czekoladę z łatwością można zrobić w domu. Wiele sklepów internetowych oferuje niezbędne do jej przygotowania produkty. Obecnie jest fenomenem na skalę światową. Popularność zyskała dzięki mediom społecznościowym, takim jak Tiktok i Instagram.
Składniki na dubajską czekoladę:
- 200 g czekolady gorzkiej/mlecznej
- 90 g orzechów pistacjowych
- 1 łyżka pasty pistacjowej
- 60 g ciasta kataifi
- 1 łyżka masła
Jak przygotować Dubajską czekoladę?
Czekoladę należy pokroić na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie połowę rozpuszczonej czekolady przelej do foremki silikonowej i odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie posiekaj ciasto kataifi, rozgrzej patelnię i powoli smaż ciasto, aż stanie się złote i chrupiące. Dodaj masło i masę pistacjową. Mieszaj składniki, aż do połączenia. Masę pistacjową rozprowadź po czekoladzie i ponownie wstaw do lodówki. Dodaj drugą połowę rozpuszczonej czekolady, wyrównaj wierzch i odstaw do lodówki na godzinę, aż całkowicie stężeje. Deser gotowy, smacznego!
Informacje dodatkowe
Zamiast masy pistacjowej można użyć np. musu z truskawek.