Bułki z soczewicy bez mąki. Poranne wegańskie pieczywo bogate w białko

15 stycznia 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Bułeczki z soczewicy to alternatywna wersja tradycyjnego pieczywa. Jest przede wszystkim zdrowsza i okazuje się niezbyt czasochłonna w przygotowaniu. Ten przepis to totalny hit – musisz go wypróbować, zwłaszcza jeśli unikasz glutenu. Bułki są przygotowywane bez dodatku jajek i mleka, więc z przepisu mogą śmiało korzystać weganie i alergicy.

bułki z soczewicy

Kluczowym składnikiem w naszym przepisie jest soczewica – warzywo wciąż niedoceniane, a bogate w te wartości odżywcze, które zwykle kojarzymy z produktami odzwierzęcymi – białko i witaminy z grupy B. W zależności od odmiany: żółtej, zielonej, czerwonej lub czarnej, ma nieco mniej lub nieco więcej białka – zielona soczewica ma go najwięcej, bo ok. 9 g na 100 g ugotowanego produktu. W soczewicy czerwonej znajduje się z kolei więcej błonnika. Jest niskokaloryczna – 116 kcal wartości energetycznej przypada na 100 g soczewicy. Znajduje się w niej też cenny zwłaszcza dla kobiet w ciąży kwas foliowy, a także wapń, magnez, cynk, żelazo i fosfor. Soczewica jest więc zalecana osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie oraz dla diabetyków.

Soczewica jest częstym składnikiem zbilansowanych dietetycznie przepisów, dlatego przepis warto podsunąć osobom, które lubią być fit lub po prostu zwracają uwagę na ilość makroskładników w swojej diecie. Ponadto te bułeczki sprawdzą się podczas diety odchudzającej, wymagającej ograniczenia ilości węglowodanów pochodzących z produktów zbożowych. Ten przepis to naprawdę same korzyści.

Składniki na poranne bułeczki z soczewicy:

200 g soczewicy, najlepiej czerwonej,
2 łyżki siemienia lnianego,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
50 ml wody,
½ łyżeczki soli,
dowolne ziarenka do posypania.

Przygotowanie:
Soczewicę opłukujemy i umieszczamy w misce lub garnku zalewając wodą. Namaczamy przez 2 – 3 godzin. Następnie, jeśli już zmiękła, odsączamy i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy pozostałe składniki, to jest ocet jabłkowy lub sok z cytryny, oliwę z oliwek, wodę, sól i sodę oczyszczoną. Blendujemy do całkowitego zmieszania składników. Siemię lniane możemy również zblendować albo dodać na sam koniec i tylko wymieszać z ciastem.
Przygotowujemy blachę i papier do pieczenia. Z gotowego ciasta wybieramy łyżką porcje i wykładamy je na blachę. Powinno wyjść 8 małych bułeczek. Obsypujemy je dowolnymi ziarnami, np. sezamem, lnem, słonecznikiem, makiem, dynią.
Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu pozwalamy bułeczkom całkowicie ostygnąć.

Ta pyszna i zdrowa alternatywa dla białego pieczywa zaczyna podbijać Internet. Spróbuj jej koniecznie już teraz. Syci na dłużej niż pieczywo pszenne i zawiera dużo więcej białka. Świetnie sprawdzi się jako pozycja śniadaniowa i to nie tylko w jadłospisie komponowanym pod noworoczne postanowienia.



FORUM - bieżące dyskusje

Kraków
Chętnie poznam kogoś spod Krakowa na wspólne wypady do tego miasta.
Zakupy większych ilości z rabatami…
Polecam zakupy podczas akcji promocyjnych np. przy sezonowej wymianie towaru w sklepach.
Oczepiny
Już rzadko są takie prawdziwe oczepiny, raczej ogranicza się to do zjedzenia tortu :)
Jak przygotować piersi do karmienia…
Może jakiś masaż powoduje, że piersi są bardziej odporne, ale poza tym...