Złote mleko z kurkumą na odporność. Przepis i działanie mikstury
Złote mleko zawiera związki antyoksydacyjne i przeciwzapalne i oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Jest cenione za swoje liczne korzyści zdrowotne i często stosowane jako alternatywny środek wzmacniający odporność i zapobiegający chorobom.
Złote mleko – korzyści i właściwości
Ten jasnożółty napój tradycyjnie wytwarza się poprzez podgrzanie mleka krowiego lub roślinnego z kurkumą i innymi przyprawami, takimi jak cynamon i imbir. Głównym składnikiem złotego mleka jest kurkuma, żółta przyprawa popularna w kuchni azjatyckiej, która nadaje curry żółty kolor.
Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, jest stosowana w medycynie ajurwedyjskiej od stuleci ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne. Antyoksydanty to związki, które zwalczają uszkodzenia komórek, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym. Są one niezbędne do funkcjonowania komórek, a badania pokazują, że dieta bogata w przeciwutleniacze pomaga zmniejszyć ryzyko infekcji i chorób. Większość przepisów na złote mleko zawiera także cynamon i imbir — oba te składniki mają również imponujące właściwości antyoksydacyjne.
Składniki zawarte w złotym mleku mają także silne właściwości przeciwzapalne. Uważa się, że przewlekły stan zapalny odgrywa ważną rolę w chorobach przewlekłych, w tym w nowotworach, zespole metabolicznym, chorobie Alzheimera i chorobach serca. Z tego powodu diety bogate w związki przeciwzapalne mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych schorzeń. Badania wykazują, że imbir, cynamon i kurkumina — składniki aktywne kurkumy — mają silne właściwości przeciwzapalne, a działanie przeciwzapalne kurkuminy jest porównywalne z działaniem niektórych leków farmaceutycznych, nie powodując żadnych skutków ubocznych. Działanie przeciwzapalne łagodzi także bóle stawów spowodowane chorobą zwyrodnieniową stawów i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające mogą również chronić przed chorobami serca.
Złote mleko ma również dobry wpływ na mózg. Badania pokazują, że kurkumina może zwiększać poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF), który pomaga mózgowi tworzyć nowe połączenia i promuje wzrost komórek mózgowych. Cynamon i imbir także poprawiają funkcjonowanie mózgu, w tym głównie czas reakcji i pamięć. Ponadto, w badaniach wykazano, że imbir chroni przed utratą funkcji mózgu związaną z wiekiem. Ponadto kurkumina może poprawiać nastrój i łagodzić objawy depresji.
Jak przygotować złote mleko?
Złote mleko jest łatwe do zrobienia w domu. Na jedną porcję złotego mleka lub około jedną filiżankę wystarczy postępować zgodnie z tym przepisem:
Składniki:
– 1/2 szklanki (120 ml) niesłodzonego mleka według własnego wyboru
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 mały kawałek startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki proszku imbirowego
– 1/2 łyżeczki proszku cynamonowego
– 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Aby przygotować złote mleko, po prostu należy wymieszać wszystkie składniki w małym rondelku lub garnku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 min., aż napój będzie pachnący i aromatyczny. Przecedzić napój przez drobne sitko do kubków i posypać szczyptą cynamonu. Złote mleko można również przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 5 dni. Przed wypiciem wystarczy je podgrzać. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści zdrowotnych warto stosować mleko zawierające zarówno wapń, jak i witaminę D oraz ograniczyć ilość miodu lub syropu dodawanego do napoju.