Złote mleko z kurkumą na odporność. Przepis i działanie mikstury

3 grudnia 2024, dodał: Marta Dasińska

Złote mleko zawiera związki antyoksydacyjne i przeciwzapalne i oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Jest cenione za swoje liczne korzyści zdrowotne i często stosowane jako alternatywny środek wzmacniający odporność i zapobiegający chorobom.

złote mleko

Złote mleko – korzyści i właściwości

Ten jasnożółty napój tradycyjnie wytwarza się poprzez podgrzanie mleka krowiego lub roślinnego z kurkumą i innymi przyprawami, takimi jak cynamon i imbir. Głównym składnikiem złotego mleka jest kurkuma, żółta przyprawa popularna w kuchni azjatyckiej, która nadaje curry żółty kolor.

Picie mleka z kurkumą może pomóc wzmocnić układ odpornościowy, szczególnie w sezonie przeziębień i grypy, dlatego złote mleko jest często stosowane jako domowy środek na przeziębienia. Badania wskazują, że kurkumina ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, które mogą pomóc w zapobieganiu infekcjom i ich zwalczaniu. Połączenie kurkumy, imbiru i czarnego pieprzu tworzy silny napój wzmacniający odporność. Imbir ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które mogą pomóc chronić przed chorobami. Ponadto związki obecne w świeżym imbirze mogą hamować wzrost niektórych bakterii. Ekstrakt z imbiru może zwalczać ludzki wirus RSV (HRSV), częstą przyczynę infekcji układu oddechowego.
kurkuma
Czarny pieprz, często dodawany do mleka z kurkumą, zawiera piperynę, która zwiększa wchłanianie kurkuminy, dzięki czemu napój jest jeszcze skuteczniejszy. Podobnie, badania wskazują, że cynamaldehyd, substancja czynna w cynamonie, może zapobiegać rozwojowi bakterii, pomaga też w leczeniu infekcji dróg oddechowych wywołanych przez grzyby. Składniki zawarte w złotym mleku mają również silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, które mogą wzmocnić układ odpornościowy.

Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, jest stosowana w medycynie ajurwedyjskiej od stuleci ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne. Antyoksydanty to związki, które zwalczają uszkodzenia komórek, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym. Są one niezbędne do funkcjonowania komórek, a badania pokazują, że dieta bogata w przeciwutleniacze pomaga zmniejszyć ryzyko infekcji i chorób. Większość przepisów na złote mleko zawiera także cynamon i imbir — oba te składniki mają również imponujące właściwości antyoksydacyjne.

Składniki zawarte w złotym mleku mają także silne właściwości przeciwzapalne. Uważa się, że przewlekły stan zapalny odgrywa ważną rolę w chorobach przewlekłych, w tym w nowotworach, zespole metabolicznym, chorobie Alzheimera i chorobach serca. Z tego powodu diety bogate w związki przeciwzapalne mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych schorzeń. Badania wykazują, że imbir, cynamon i kurkumina — składniki aktywne kurkumy — mają silne właściwości przeciwzapalne, a działanie przeciwzapalne kurkuminy jest porównywalne z działaniem niektórych leków farmaceutycznych, nie powodując żadnych skutków ubocznych. Działanie przeciwzapalne łagodzi także bóle stawów spowodowane chorobą zwyrodnieniową stawów i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające mogą również chronić przed chorobami serca.

Złote mleko ma również dobry wpływ na mózg. Badania pokazują, że kurkumina może zwiększać poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF), który pomaga mózgowi tworzyć nowe połączenia i promuje wzrost komórek mózgowych. Cynamon i imbir także poprawiają funkcjonowanie mózgu, w tym głównie czas reakcji i pamięć. Ponadto, w badaniach wykazano, że imbir chroni przed utratą funkcji mózgu związaną z wiekiem. Ponadto kurkumina może poprawiać nastrój i łagodzić objawy depresji.

Imbir i kurkuma, dwa składniki złotego mleka, mogą pomóc łagodzić niestrawność. Przewlekła niestrawność, znana również jako dyspepsja, objawia się bólem i dyskomfortem w górnej części żołądka. Opóźnione opróżnianie żołądka jest potencjalną przyczyną niestrawności. Imbir, jeden ze składników stosowanych w złotym mleku, może pomóc złagodzić ten stan poprzez przyspieszenie opróżniania żołądka u osób cierpiących na niestrawność. Badania pokazują także, że kurkuma, kolejny składnik złotego mleka, może pomóc w zmniejszeniu objawów niestrawności. Kurkuma również poprawia trawienie tłuszczu, zwiększając produkcję żółci. Wreszcie badania pokazują, że kurkuma jest pomocna w utrzymaniu prawidłowego trawienia i zapobiega zaostrzeniom u osób cierpiących na chorobę układu trawiennego powodującą wrzody. Mleko z kurkumą poprawia również stan skóry. Kurkumina pozwala wątrobie wypłukiwać toksyny, minimalizuje zanieczyszczenia ze skóry i sprzyja czystszej i zdrowszej skórze.
imbir
Ponadto zarówno mleko krowie, jak i wzbogacone mleko roślinne są na ogół bogate w wapń i witaminę D — dwa składniki odżywcze niezbędne do budowy i utrzymania mocnych kości. Witamina D przyczynia się do wzmocnienia kości poprzez poprawę zdolności jelit do wchłaniania wapnia z diety. Niski poziom witaminy D w organizmie może zatem prowadzić do osłabienia i kruchości kości, nawet jeśli dieta jest bogata w wapń. Chociaż mleko krowie naturalnie zawiera wapń i często jest wzbogacone witaminą D, nie wszystkie mleka roślinne są bogate w te dwa składniki odżywcze. Dlatego przy przygotowywaniu złotego mleka przy użyciu mleka roślinnego, warto wybrać takie, które jest wzbogacone zarówno wapniem, jak i witaminą D, by lepiej wzmacniać kości.
Ten ciepły napój ma również właściwości uspokajające, które pomagają zrelaksować umysł i przygotować ciało do spokojnego snu. Dodanie szczypty gałki muszkatołowej może dodatkowo wzmocnić jego działanie uspokajające, promując głębszy sen. Już samo mleko jest korzystnym źródłem tryptofanu, kazeiny i wapnia, które pomagają mózgowi przejść w tryb snu. Z serotoniny ciało wytwarza melatoninę, która promuje sen w odpowiedzi na nocną ciemność.
mleko na odporność

Jak przygotować złote mleko?

Złote mleko jest łatwe do zrobienia w domu. Na jedną porcję złotego mleka lub około jedną filiżankę wystarczy postępować zgodnie z tym przepisem:

Składniki:
– 1/2 szklanki (120 ml) niesłodzonego mleka według własnego wyboru
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 mały kawałek startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki proszku imbirowego
– 1/2 łyżeczki proszku cynamonowego
– 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Aby przygotować złote mleko, po prostu należy wymieszać wszystkie składniki w małym rondelku lub garnku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 min., aż napój będzie pachnący i aromatyczny. Przecedzić napój przez drobne sitko do kubków i posypać szczyptą cynamonu. Złote mleko można również przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 5 dni. Przed wypiciem wystarczy je podgrzać. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści zdrowotnych warto stosować mleko zawierające zarówno wapń, jak i witaminę D oraz ograniczyć ilość miodu lub syropu dodawanego do napoju.



FORUM - bieżące dyskusje

Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.
Ponadczasowe zapachy
A ja polecam wypróbowac pięknie pachnacy olejek perfumujący do ciała. Cudnie pachnie egzotycznie cytrusami,...
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Moim zdaniem nie musi byc drogi. Lubię jak pachnie cytrusami.
Delikatna skóra
Polecam Balsam kokosowy z mango, doskonały do delikatnej skóry. Świetnie nawilża...