Cienkie i mięciutkie naleśniki z serem. Jeden składnik odpowiada za ich smak

7 października 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Przepisów na puszyste i elastyczne naleśniki jest naprawdę niezmiernie dużo w internecie. Niektórzy uważają, że sekretem dobrego ciasta jest dodanie wody gazowanej, inni, że rozpuszczonego masła a jeszcze inni, że odrobina kefiru. W sumie to wszyscy mają rację, ale ja poznałam patent na naleśniki idealne, lekkie dzięki dodaniu jednego składnika, który każdy ma w swojej kuchni, a nawet kranie…

Moja ulubiona wersja naleśników to ta z serem, kapką śmietany oraz cynamonem. Masa do naleśników powinna być wykonana z półtłustego twarogu lub sera krajanka z żółtkiem, cukrem, łyżką śmietany i kilkoma kropelkami aromatu pomarańczowego. To dla mnie opcja idealna, ale pod warunkiem, że po usmażeniu naleśnika i nafaszerowaniu go masą serową podsmażę go jeszcze na masełku na patelni, do tego filiżanka aromatycznej smakowej kawy i obłędny deser gotowy.

naleśniki z serem

Uwierzcie mi, że taki daniem, możecie z powodzeniem ugościć najlepszego przyjaciela od serca i zagwarantować mu kulinarne doznania. Pogaduszki przy takiej słodkiej kuszącej propozycji przebiegają w przyjemnej atmosferze i zachęcają do pikantnych zwierzeń. Po prostu pyszne danie dla łasucha to okazja do ploteczek i wspólnego biesiadowania w wesołym nastroju. Wracając do samego wykonania naleśników, ich sekretem jest dodanie szklanki ciepłej wręcz gorącej wody do ciasta. Poniżej prezentuję dokładny przepis, który jeszcze zmodyfikowałam o dodanie do ciasta wiórek kokosowych. Natomiast pamiętajcie, że naleśniki wychodzą cienkie pod warunkiem, że ciasto będzie miało konsystencję śmietanki (bardziej jogurtu) i nie może być za gęste. Ja zawsze robię naleśniki na specjalnie do tego przeznaczonej patelni i zawsze wychodzą rewelacyjne.

składniki na cienkie naleśniki z serem:

2 szklanki mąki pszennej

szklanka ciepłej wody

szklanka mleka 3,2 %

szczypta soli i cukier

2 jajka

łyżka oliwy lub oleju

na serową masę:

ser biały krajanka 3/4 kostki

2 żółtka z  wcześniej sparzonych wrzątkiem jaj

cukier do smaku lub miód

aromat pomarańczowy

dwie łyżki śmietany

Jajka rozbijamy w naczyniu, bełtamy i  dodajemy mleko, olej, cukier, sól, ciepłą wodę i mleko oraz mąkę, całość porządnie miksujemy odstawiamy na chwilkę. Masę serową wykonujemy z wszystkich składników. Smażymy cieniutkie naleśniki, faszerujemy masą i na koniec podsmażamy na masełku, posypujemy cukrem pudrem, cynamonem, serwujemy z kleksem ze śmietany.