3 proste przepisy z dyni. Lekkostrawne i zdrowe odżywianie w sezonie jesiennym

9 października 2024, dodał: Palina Fedarenchyk

Dynia to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w błonnik, co sprzyja prawidłowemu trawieniu i długotrwałemu uczuciu sytości. Zawiera dużą ilość beta-karotenu, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A, wspierającą zdrowie oczu, skóry oraz układu odpornościowego.

Dynia dostarcza również witaminy C, która wzmacnia odporność szczególnie w okresie jesiennym. Ponadto jest źródłem potasu, który korzystnie wpływa na serce i ciśnienie krwi. Jest także bogata w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, przyczyniając się do ochrony przed starzeniem i chorobami przewlekłymi. Bogata jest też  w witaminę A, witaminy z grupy B,  magnez, wapń, żelazo i fosfor. Dzięki miąższowi stanowi idealne źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Jej innym, bardzo ważnym atutem jest fakt, że dynia jest niskokaloryczna, ponieważ zawiera jedynie 33 kalorie na 100 gram.

babeczki z dyni

Polecana jest również dla osób, które planują detoksykację organizmu, wszak oczyszcza ona organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Spożywanie tej rośliny jest także zalecane osobom, które chcą schudnąć lub mają problemy z układem trawiennym, ponieważ jest bardzo lekkostrawna.

1. Babeczka dyniowa:

Składniki:

– 400 g dyni

– 150 g mąki

– 2 jajka

– 70-100 g cukru (lub substytutu cukru)

– 2 łyżki oleju kokosowego/masła

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skórki i usunąć pestki, jeśli są. Zetrzeć dynię na drobnej tarce lub rozdrobnić w blenderze. W osobnej misce rozbić dwa jajka, dodać do nich cukier (lub substytut) i wymieszać. Następnie dodać roztopiony olej/masło, ponownie wymieszać i dodać przyprawy – najlepiej pasuje gałka muszkatołowa i cynamon. Teraz dodajemy rozdrobnioną dynię, mieszamy, przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy wszystko, aż masa będzie jednolita. Ciasto nie powinno być zbyt płynne. Formę smarujemy olejem, przekładamy do niej masę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut, sprawdzając gotowość patyczkiem. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, można pokryć ciasto czekoladą wedle uznania. Smacznego!

2. Ciasteczka dyniowe (6 sztuk)

 Składniki:

– 100 g puree z dyni

– 35 g masła

– 100 g mąki pełnoziarnistej

– przyprawy

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dynię, razem ze skórą, kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Układamy na blasze, dodajemy odrobinę wrzątku (około pół centymetra głębokości) i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórę, a miąższ blendujemy. Do przepisu potrzebujemy 100 g puree, które można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Do roztopionego masła dodajemy puree z dyni i przyprawy, ponownie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Z gotowego ciasta formujemy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Kiedy ciasteczka się zarumienią, są gotowe.

3.  Sałatka z dyni

Składniki:

– 100 g dyni

– 100 g jabłek

– 50 g rodzynek (lub suszonych owoców, które lubisz)

– 30 g orzechów

– 1-2 łyżki syropu

Przygotowanie:

Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jabłko przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak dynię. Jabłko dodajemy do dyni, następnie dorzucamy suszone owoce i lekko posiekane orzechy. Dodajemy cynamon i syrop klonowy (można zastąpić miodem). Wszystko przekładamy do ceramicznej formy lub na blachę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny.

Gotowe!