W poniedziałki zwykle robię prosty obiad. Biorę kiełbasę i robię sos z pomidorów

20 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Zazwyczaj w poniedziałki mam mniej czasu na gotowanie i korzystam z przepisów łatwych, mało pracochłonnych ale sprawdzonych i bardzo smacznych. Sos z kiełbasy w pomidorach z makaronem kokardki i kukurydzą oraz świeżą papryką to fantastyczny pomysł na prosty i szybki obiad.

Podstawą tego dania jest kiełbasa. Musi to być kiełbasa smaczna, wędzona, pachnąca, najlepiej mało tłusta. Absolutnie nie polecam kiełbas ogniskowych, grillowych lub z dodatkami, gdyż sos nie będzie smaczny. Osobiście zawsze wybieram kiełbasę z lokalnej wędzarni, podsuszoną i mocno wędzoną, w kolorze bardzo ciemną. Sos na jej podstawie zawsze wychodzi smaczny, pachnący i apetyczny i to bez zbędnego wysiłku.

Warto także zwrócić uwagę na kolejność przygotowywania sosu. Przecier pomidorowy musi zostać zasmażony, zmieniając konsystencję i smak i sprawiając, że obiad będzie naprawdę smaczny. Dobór przypraw jest dowolny, podaję jednak swoje ulubione smaki i recepturę już wielokrotnie przetestowaną i degustowaną. Sos jest lekko kwaśny dlatego dodatek słodkiej złocistej kukurydzy dobrze równoważy smak dania.

Zamiast koncentratu użyj świeżych pomidorów

Jeśli jednak nie macie w swojej kuchennej spiżarce przecieru, możecie równie dobrze zastosować świeże pomidory. W tym celu należy z około kilograma pomidorów usunąć skórkę. Ja zalewam pomidory w tym celu wrzątkiem, a następnie hartuje zimną wodą. Skórka bez problemu jest usuwana. Takie pomidory albo miksuję albo je kroję na małe kawałki i duszę wraz z odrobiną wody w garnuszku. Powstaje pomidorowa pulpa, którą można wykorzystać w tym daniu. Na rynku nie brakuje też gotowych przecierów w rodzaju passaty, które posiadają dość intensywny smak. Często są one doprawione do smaku, więc należy przed ich użyciem sprawdzić, w jakim zakresie będzie trzeba doprawić naszą potrawę. Obecny w pomidorach beta-karoten w organizmie zostaje zamieniony w witaminę A, antyutleniacz walczący z wolnymi rodnikami. Jest ona także niezbędna do prawidłowego widzenia oraz regeneracji naskórka. Ponadto chroni nas przed promieniowaniem UV. To warzywo ma wiele witamin z grupy B i witaminę C. Znajdziemy w nim dużo potasu regulującego ciśnienie krwi i normalizującego gospodarkę wodną organizmu. Pomidory działają zasadotwórczo i antytoksycznie

Składniki na kiełbasę z makaronem w sosie pomidorowym:

– makaron kokardki
– 1/2 kg dobrej, ciemnej kiełbasy
– przecier pomidorowy gęsty
– 4 pomidory świeże, dojrzałe (lub z zalewy czy puszki)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, cukier i pieprz do smaku
– przyprawy: oregano, kozieradka, bazylia, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra wg uznania
– kukurydza konserwowa
– kawałek żółtej i czerwonej papryki świeżej
– ulubiona zielenina

Przygotowanie:

Na małej ilości oleju lekko zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Dodać pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszać. Dodać pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę. Podsmażyć, ale pilnować, aby kiełbasa się nie zrumieniła zbyt mocno. Dodać przecier pomidorowy i zasmażać mieszając ok. 2 min. Pomidory zmiksować w blenderze. Wlać na patelnię. Dobrze wymieszać. Dodać sól, pieprz i cukier. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać odrobinę wody. Gotować ok. 10 min. na bardzo małym ogniu i dodać inne ulubione przyprawy.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wyłożyć na talerz, polać sosem. Dodać kukurydzę, pokrojoną świeżą paprykę i ulubioną zieleninę.