Zbieram żółte kwiaty i robię pyszny syrop. Herbata smakuje wyśmienicie

3 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Mniszek lekarski jest powszechnie występującą rośliną, mało kto jednak wie jak łatwo przygotować z niego syrop o cudownych właściwościach leczniczych. Przepis na syrop z kwiatów mniszka przekazywany jest w wielu domach z pokolenia na pokolenie, co tylko potwierdza, jak wiele zastosowań ma ta roślina. Mniszek kwitnie od kwietnia do lipca i jesienią po raz drugi. Posiada żółte kwiaty, zebrane w koszyczek kwiatowy otoczony ciemnozielonymi listkami.

mniszek lekarski

Mniszek lekarski ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe, działa też moczopędnie i oczyszczająco i korzystnie wpływa na trawienie, pobudza bowiem wytwarzanie żółci, wspomaga wydzielanie soku żołądkowego i usprawnia pracę trzustki. Sok z mniszka ma właściwości przeciwzapalne, poprawia odporność i hamuje łaknienie, dlatego może być pomocny podczas diety odchudzającej. Równocześnie mniszek lekarski może regulować gospodarkę hormonalną i przyspieszać gojenie ran.

Syrop z mniszka jest często stosowany podczas przeziębienia. Łagodzi kaszel oraz ból gardła i jest w stanie rozprawić się z bakteriami i wirusami. Poza tym świetnie sobie radzi ze stanami zapalnymi. Syrop z mniszka lekarskiego nadaje się też dla dzieci. Syrop uzupełnia dietę o witaminy, minerały i inne substancje aktywne biologicznie, ma też właściwości odtruwające. Można znaleźć w nim spore ilości witaminy C oraz witaminy A, a oprócz tego witaminy z grupy B. Jest również źródłem żelaza, potasu, krzemu i magnezu oraz asparaginy. W składzie syropu z mniszka lekarskiego można znaleźć też kwasy polifenolowe i flawonoidy, garbniki, inulinę oraz kwas krzemowy.

syrop z mniszka

Do przygotowania syropu z mniszka lekarskiego potrzebujemy litrowego słoika, który wypełnimy zebranymi kwiatami, soku z jednej cytryny, litra wody i kilograma cukru. Kwiaty najlepiej zbierać w maju w słoneczny dzień, gdy są najbardziej otwarte. Przed przygotowaniem syropu kwiaty mniszka lekarskiego należy rozłożyć np. na gazecie i pozbyć się z nich wszelkich zabrudzeń i owadów. Oczyszczone kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 min. Następnie dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 15 min. Odstawiamy do wystygnięcia na 24 godz. Po dobie odcedzamy kwiaty i do soku dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy 30 min. Przelewamy syrop do słoiczków i możemy przechowywać przez kilka miesięcy. Ze względu na dużą ilość cukru, który stanowi naturalny konserwant, syrop z mniszka lekarskiego nie musi być dodatkowo pasteryzowany. Syrop z mniszka z powodzeniem może też zastąpić miód, więc można wykorzystać go do kanapek, a dodatkowo sprawdzi się jako pyszny extra dodatek do lodów, ciast i słodkich deserów.

miód z mniszka

Mniszek lekarski dla zdrowia – właściwości i zastosowanie

Nie wyrzucaj mniszka lekarskiego, a rośliny ci podziękują