Zbieram żółte kwiaty i robię pyszny syrop. Herbata smakuje wyśmienicie

3 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Mniszek lekarski jest powszechnie występującą rośliną, mało kto jednak wie jak łatwo przygotować z niego syrop o cudownych właściwościach leczniczych. Przepis na syrop z kwiatów mniszka przekazywany jest w wielu domach z pokolenia na pokolenie, co tylko potwierdza, jak wiele zastosowań ma ta roślina. Mniszek kwitnie od kwietnia do lipca i jesienią po raz drugi. Posiada żółte kwiaty, zebrane w koszyczek kwiatowy otoczony ciemnozielonymi listkami.

mniszek lekarski

Mniszek lekarski ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe, działa też moczopędnie i oczyszczająco i korzystnie wpływa na trawienie, pobudza bowiem wytwarzanie żółci, wspomaga wydzielanie soku żołądkowego i usprawnia pracę trzustki. Sok z mniszka ma właściwości przeciwzapalne, poprawia odporność i hamuje łaknienie, dlatego może być pomocny podczas diety odchudzającej. Równocześnie mniszek lekarski może regulować gospodarkę hormonalną i przyspieszać gojenie ran.

Syrop z mniszka jest często stosowany podczas przeziębienia. Łagodzi kaszel oraz ból gardła i jest w stanie rozprawić się z bakteriami i wirusami. Poza tym świetnie sobie radzi ze stanami zapalnymi. Syrop z mniszka lekarskiego nadaje się też dla dzieci. Syrop uzupełnia dietę o witaminy, minerały i inne substancje aktywne biologicznie, ma też właściwości odtruwające. Można znaleźć w nim spore ilości witaminy C oraz witaminy A, a oprócz tego witaminy z grupy B. Jest również źródłem żelaza, potasu, krzemu i magnezu oraz asparaginy. W składzie syropu z mniszka lekarskiego można znaleźć też kwasy polifenolowe i flawonoidy, garbniki, inulinę oraz kwas krzemowy.

syrop z mniszka

Do przygotowania syropu z mniszka lekarskiego potrzebujemy litrowego słoika, który wypełnimy zebranymi kwiatami, soku z jednej cytryny, litra wody i kilograma cukru. Kwiaty najlepiej zbierać w maju w słoneczny dzień, gdy są najbardziej otwarte. Przed przygotowaniem syropu kwiaty mniszka lekarskiego należy rozłożyć np. na gazecie i pozbyć się z nich wszelkich zabrudzeń i owadów. Oczyszczone kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 min. Następnie dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 15 min. Odstawiamy do wystygnięcia na 24 godz. Po dobie odcedzamy kwiaty i do soku dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy 30 min. Przelewamy syrop do słoiczków i możemy przechowywać przez kilka miesięcy. Ze względu na dużą ilość cukru, który stanowi naturalny konserwant, syrop z mniszka lekarskiego nie musi być dodatkowo pasteryzowany. Syrop z mniszka z powodzeniem może też zastąpić miód, więc można wykorzystać go do kanapek, a dodatkowo sprawdzi się jako pyszny extra dodatek do lodów, ciast i słodkich deserów.

miód z mniszka

Mniszek lekarski dla zdrowia – właściwości i zastosowanie

Nie wyrzucaj mniszka lekarskiego, a rośliny ci podziękują

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Plac zabaw przy przedszkolu
Przedszkole powinno zapewniać dzieciom możliwość korzystania z placu zabaw i możliwość zabawy na świeżym powietrzu.
On nie chce dziecka
Poproś faceta, by wyjaśnił ci powody, dla których nie chce mieć dziecka. Powiedz...
Zafarbowane rzeczy
Sól działa jak naturalny odplamiacz, który pomaga wyciągać niechciane farby z tkanin. Po zauważeniu...
Problem z włosami
Cienkie i rzadkie włosy to często także wynik złej, a nawet agresywnej stylizacji. Codzienne...