Kwaśny zakwas na żurek. Ten jeden dodatek sprawi, że będzie smakował jak u babci
Wiele osób uwielbia żurek, nie tylko od święta. Żeby wyszedł smaczny jak ten u babci, warto zadbać o właściwy zakwas. Jak się do tego zabrać? To naprawdę proste. Jednak żeby smakował jak dawniej, trzeba pamiętać o jednej rzeczy – czosnku.
Co nieco o zakwasie
Pyszny zakwas na żurek – przepis
Jak przygotować zakwas na żurek, aby zupa była esencjonalna i aromatyczna? To zadanie proste, ale wymaga uwagi. Podstawą każdego zakwasu jest mąka, to oczywiste. Jednak równie ważnym składnikiem jest czosnek. Aby zakwas wyszedł doskonały, warto wybrać zdrowe, niemal lśniące ząbki. Istotne jest jedynie, aby skórka nie była uszkodzona ani nie miała oznak pleśni.
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3 szklanki letniej wody
- 6-8 ząbków czosnku razem z łupinami
- 5 listków laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- słoik
- gaza lub lniana ściereczka
Przygotowanie:
Słoik oczyść, wyparz i wytrzyj do sucha. Wsyp do niego mąkę, dodaj rozgniecione ząbki czosnku razem z łupinami. Dodaj przyprawy, zalej wodą i całość wymieszaj. Słoik zakryj szczelnie gazą i odstaw w zacienione miejsce, w temperaturze pokojowej na 5 dni. Pamiętaj, aby codziennie mieszać zakwas, najlepiej drewnianą łyżką. Po tym czasie sprawdź smak i intensywność kwasu. Jeżeli Ci nie odpowiada, możesz zostawić go jeszcze na 2 dni. Gotowy zakwas przelej do butelki i zakręć. Przechowuj w lodówce, aż do Wielkanocy.