Oliwki – smaki i korzyści dla zdrowia

21 czerwca 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Grecka oliwa z oliwek ma długą historię, która zaczyna się w mitologii, ale z biegiem lat nie straciła nic ze swojego smaku i swoich właściwości. Jest obecnie podstawą greckiej diety, a jej spożywanie jest jednym z najłatwiejszych wyborów, jakich możemy dokonać, aby przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem i urodą.

oliwa z oliwek grecka

 

Wysoka jakość greckich oliwek wynika w dużej mierze ze sprzyjającego klimatu i charakterystycznej gleby. Regiony Krety i Peloponezu są najbardziej skoncentrowanymi obszarami uprawowymi oliwek. Większość gospodarstw znajduje się właśnie w tych regionach. Grecja słynie również z produkcji wysokiej jakości oliwy z oliwek gatunku extra virgin.

Grecka oliwa z oliwek jest synonimem greckiej tradycji, a także zdrowej diety i bogatej historii. Można ją odróżnić od innych, ponieważ ma oryginalny smak i uzyskuje najlepsze wyniki w testach jakości. Oliwy greckie są ż uważane za najbardziej owocowe i najmocniejsze. Ponadto grecka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, w porównaniu z pozostałymi oliwami na rynku, ma najniższą kwasowość (około 0,5%), czyli znacznie poniżej minimum 0,9% ustalonego przez władze UE i USA. Zatem to świeżość, jakość, kwasowość i smak stanowią o różnicy między różnymi rodzajami oliwy z oliwek. O wysokiej jakości świadczy przede wszystkim owocowość, goryczka i cierpkość oliwy oraz jej aromat, które są wynikiem prawidłowego sadzenia, pielęgnacji i kontroli na wszystkich etapach produkcji i zbioru oliwek.

Bogata i aromatyczna grecka oliwa z oliwek produkowana jest wyłącznie z oliwek zielonych. Jej kolor, aromat i smak różnią się i zależą od odmiany oliwki, miejsca i rodzaju gleby, na której jest uprawiana, a także od warunków środowiskowych i klimatycznych. Ważna jest również dojrzałość samej oliwki w momencie zbioru, jak również pora roku i sposób zbioru oliwek. Istotnym czynnikiem jest również opóźnienie między zbiorem oliwek a produkcją oliwy z oliwek. Grecka oliwa z oliwek jest eksportowana i konsumowana we wszystkich częściach świata, a wielu koneserów uważa ją za najlepszą z możliwych. Stanowi obecnie podstawę wielu diet, z uwagi na wiele istotnych zalet. W Grecji jest integralną częścią niemal wszystkich popularnych potraw, od sałatki greckiej po musakę i od tzatziki po spanakopitę.

Oliwa z oliwek jest bogata w przeciwutleniacze, a zwłaszcza w witaminę E. Spośród wszystkich olejów roślinnych oliwa z oliwek zawiera najwięcej tłuszczów jednonienasyconych, które nie utleniają się w organizmie. Regularne spożywanie greckiej oliwy z oliwek może obniżyć zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi. Połączenie zdrowych tłuszczów, zmniejszonego stresu oksydacyjnego i zdrowej diety zawsze prowadzi do lepszego zdrowia układu sercowo-naczyniowego i zmniejszenia ryzyka udarów. Oliwa z oliwek poprawia także mineralizację i zwapnienie kości (wspomaga wchłanianie wapnia) dzięki czemu może zapobiegać wystąpieniu osteoporozy i rozwojowi reumatoidalnego zapalenia stawów.

Badania naukowe dowodzą, że regularne spożywanie dobrej jakościowo oliwy z oliwek sprzyja wchłanianiu pokarmu w jelitach, pomaga wyeliminować szkodliwe bakterie z organizmu, ma również pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi i wrażliwość na insulinę zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2. Ostatnie badania powiązały spożywanie oliwy z oliwek z wzmocnionym układem odpornościowym oraz obniżonym poziomem otyłości. Oliwa z oliwek obniża także poziom całkowitego cholesterolu we krwi, co pełni funkcję ochronną i zapobiega tworzeniu się łat tłuszczowych, stymulując tym samym eliminację lipoprotein o małej gęstości.

Najlepsza oliwa, to ta z pierwszego tłoczenia – extra vergine. Oliwa z oliwek Zero 2 pochodzi z Grecji (Kreta – Malevizi) i charakteryzuje się kwasowością 0,29%. Wytwarzana jest z oliwek odmiany Koroneiki (100%). Charakteryzuje się głębokim, złotozielonym kolorem, aromatem świeżo skoszonej trawy, dojrzałych oliwek i pomidorów oraz doskonale zbalansowanym smakiem oraz wyważoną goryczą i ostrością. Najlepiej smakuje spożywana na surowo z chlebem delikatnie posypanym solą, jest też wspaniałą bazą do sosów sałatkowych i pomidorów z serem mozzarella. Oliwa z oliwek Hrysos pochodzi z regionu Peloponez – Messinia i posiada certyfikat Health Claim. Wytwarzana jest z oliwek odmiany Koroneiki (100%). Charakteryzuje się kwasowością na poziomie 0,3%, głębokim, złotym kolorem z zielonymi refleksami, aromatem: skoszonej trawy i dojrzałych oliwek oraz doskonale zbalansowanym smakiem o wyważonej goryczy i ostrości. Jest polecana do spożywania na surowo.

grecka oliwa z oliwek

Podstawą wyjątkowego smaku przygotowywanych potraw jest umiejętne dobranie przypraw do składników. Wspaniale smakują również oliwy smakowe z dodatkiem aromatycznych ziół i owoców. Smakowe oliwy ze sklepu zoliwek.pl podbiły nasze serca. Znajdziecie tu oliwę smakową z truflami, cytryną, w pikantnej wersji z chili czy oliwę smakową z czosnkiem, którą uwielbiamy. Wierzymy, ze diabeł tkwi w szczegółach, dlatego doceniamy, że oliwy smakowe znajdują się w pięknych, eleganckich butelkach, które są dodatkową ozdobą kuchni i stołu. Oliwę smakową z powodzeniem możemy użyć do szybkiego przyprawienia sałatki ze świeżych warzyw, a także smażenia lub jako dip do podpieczonych, chrupiących bagietek, albo pizzy. Trudno przecenić smakowe walory oliwy ziołowej, ale takie oliwy, które z powodzeniem mogą zastąpić w przypadku wielu potraw zioła, to bogactwo wartościowych wartości odżywczych, zaklętych w ziołach i przyprawach.

smakowa oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek z czosnkiem extra virgin Cretan Mill może być używana na zimno lub dodawana do przygotowywanych potraw pod sam koniec gotowania, w niewielkiej ilości. Oliwa smakowa podkreśla smak dania lub nadaje mu zupełnie nowego charakteru. Jest także idealna do marynowania warzyw i mięs. Oliwa z oliwek z czosnkiem jest doskonałym dodatkiem do pizzy, makaronów, pasuje również do grillowanych warzyw i dań z grzybami. Genialna w połączeniu z pieczonym, czerwonym mięsem, szczególnie z jagnięciną. Oliwa z oliwek z oregano Cretan Mill extra virgin jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sosów i zup, szczególnie pomidorowego i pomidorowej. Świetnie sprawdza się także w letnich sałatkach i do grillowanych mięs. Natomiast na bazie oliwy z oliwek z pomarańczą Cretan Mill możemy przygotować doskonałe dressingi do zielonych sałat. Jest także świetna do dań wegetariańskich i idealna do ciast i ciasteczek. W sklepie zoliwek.pl dostępne są także oliwy z oliwek Cretan Mill z chili, cytryną i bazylią.

Niektórzy twierdzą, że najlepiej jest spożywać surową oliwę z oliwek, aby zapobiec uszkodzeniu składników odżywczych przez ciepło. Z drugiej strony, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może być również najzdrowszym tłuszczem do gotowania, zwłaszcza że przygotowanie niektórych warzyw wydaje się jeszcze bardziej pożywne dzięki zwiększeniu zawartości polifenoli. Oliwa z oliwek poprawia również naszą zdolność do trawienia i wchłaniania karotenoidów roślinnych, które uważa się za antyrakotwórcze. Mięso również może stać się zdrowsze, gdy jest marynowane i gotowane z oliwą z oliwek.

Oprócz oliwy z oliwek także liść oliwny jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Ekstrakt z liści oliwnych to skoncentrowana dawka składników odżywczych zawartych w liściach drzewa oliwnego, która jest silnym źródłem przeciwutleniaczy wspierających układ odpornościowy. Naukowcy uważają, że te roślinne składniki odżywcze podobnie jak oliwa z oliwek odgrywają rolę w zapobieganiu wielu chorobom oraz pogorszeniu funkcji poznawczych. Oprócz aktywności przeciwutleniającej napar z liści oliwnych ma także działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Jest tradycyjnie używany w celu wsparcia układu odpornościowego, utrzymania ogólnego dobrego stanu zdrowia oraz łagodzenia objawów kaszlu, przeziębienia i grypy, a także jako środek grzybobójczy. Uważa się, że ma pięć razy większą moc antyoksydacyjną niż równoważna ilość witaminy C. Jest także z powodzeniem stosowany w medycynie holistycznej do leczenia niektórych wirusów, w tym w leczeniu opryszczki, mononukleozy i rotawirusów, a także przeciwko grypie. Trwają dalsze badania nad tym, jak można jeszcze wykorzystać lecznicze właściwości ekstraktu z liści oliwnych.

Kupując oliwki i oliwę z oliwek, warto wybierać produkty najwyższej jakości. Są one podstawą zdrowej kuchni, a także zapewniają niezapomniane walory smakowe wielu potrawom. Warto zadbać o zdrowie już dziś wybierając greckie oliwki i oliwę o jak najlepszych walorach jakości i smaku.

Serdecznie zapraszamy do sklepu: www.zoliwek.pl