Pizzeria Napoletana Forno Nero – pizza neapolitańska w Łodzi!
Czy można w Łodzi skosztować najlepszej neapolitańskiej pizzy pieczonej w opalanym drewnem piecem według tradycyjnych receptur? Owszem, na mapie łódzkich restauracji znalazła się wyjątkowa pizzeria, pieczołowicie dbająca o jakość produktów i ich oryginalność. Poznajcie Pizzerię Napoletana Forno Nero!
Co nieco o pizzy
Pizza neapolitańska ma swoje korzenie, aż w XVII w. Istnieje przekonanie, że uchodzi za pierwszą i oryginalną pizzę. Z początku była posiłkiem dla uboższych rodzin i przyrządzano ją dosłownie na ulicy! Okazało się, że posiada wyjątkowy smak, dzięki czemu jej sława szybko się rozniosła. W szybkim tempie neapolitańska pizza dotarła do Neapolu, gdzie rozkoszowali się nią królowie. W 2010 roku została oficjalnie uznana za wyrób tradycyjny i otrzymała certyfikat Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności.
Forno Nero
Sekretem pizzy od Forno Nero jest przede wszystkim fenomenalne, chrupiące ciasto, które stanowi bazę do tej potrawy. Wypieka się je w piecu opalanym drewnem. Jeżeli dodacie do tego pyszne dodatki rodem z Neapolu, to uzyskacie pizzę doskonałą. Uwierzcie, że lampka wina lub zimnej grappy podkręca smak dania. Szef kuchni, a zarazem właściciel lokalu przykłada ogromną wagę do pochodzenia składników. Nie są to więc przypadkowo zakupione w pobliskich delikatesach produkty, tylko autentyczne składniki rodem z Włoch. Miłośnicy mięsnych propozycji, ale też weganie znajdują tutaj dla siebie ulubione pozycje.
Dla smakoszy wędlin polecamy – Salame Ungherese lub samali Salame Napoli Piccante, ale jeśli jesteście zwolennikami klasycznej szynki włoskiej świetnie smakuje dodatek Prosciutto Cott. Niezwykle wyrazista w smaku pizza dla osób, które cenią nieco rybny posmak, to pizza z mozzarellą, anchois i kaparami. Jak wiadomo anchois, to potrawa zrobiona z niedużej, bardzo tłustej, niebieskiej ryby o intensywnym zapachu i smaku, bogatej w kwasy Omega-3. Fani owoców morza będą zachwyceni pizzą z krewetkami.
Wegetarianie i weganie mogą wybierać pyszną pizzę spośród wachlarza dodatków np; pizzy ze szpinakiem, karczochami, wegańską mozzarellą czy wegańskim salami. Oczywiście można porozumieć się z kucharzem, aby zaproponował swoim gościom odpowiedni poziom ostrości, dzięki chociażby papryczce jalapeno. Nas zachwyciła wersja z karczochami, które słyną ze swojego lekko orzechowego posmaku, ale też posiadają właściwości żółciotwórcze, odtruwające, obniżające cholesterol i regenerujące wątrobę. Każda jedna pizza jest tutaj sumiennie przygotowana i przemyślana pod kątem doboru składników, każdy stąd wyjdzie rozpieszczony pod kątem kulinarnych włoskich smaków i na pewno się nie zawiedzie!
Pizza Napoletana Forno Nero
ulica Piotrkowska 79 (w bramie)
Telefon: 574 781 881