Sos tatarski, staropolski
Artykuł zewnętrzny
Robię bardzo często, bo wszyscy go lubią
Składniki:
- 300 g majonezu
- 3-4 czubate łyżki gęstej śmietany (ew. jogurtu naturalnego)
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 mała łyżeczka gładkiej musztardy np. stołowej
- kilka grzybków marynowanych (prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
- 2 nieduże ogórki konserwowe
- 1 łyżka posiekanego koperk
- do smaku: sól, pieprz biały mielony, ew. odrobina cukru
- Sposób przygotowania: Grzybki i ogórki pokroić w drobniutką kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Dodać grzybki, ogórki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić pod szczelnym przykryciem na kilka-kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. Podawać do ryb pieczonych, smażonych, mięs, wędlin, jaj na twardo i kanapek…Taki sos można przechowywać w słoiku w lodówce przez kilka-kilkanaście dni.