Sos tatarski, staropolski

21 sierpnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Robię bardzo często, bo wszyscy go lubią

Składniki:

  • 300 g majonezu
  • 3-4 czubate łyżki gęstej śmietany (ew. jogurtu naturalnego)
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 mała łyżeczka gładkiej musztardy np. stołowej
  • kilka grzybków marynowanych (prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
  • 2 nieduże ogórki konserwowe
  • 1 łyżka posiekanego koperk
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, ew. odrobina cukru
  • Sposób przygotowania: Grzybki i ogórki pokroić w drobniutką kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Dodać grzybki, ogórki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić pod szczelnym przykryciem na kilka-kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. Podawać do ryb pieczonych, smażonych, mięs, wędlin, jaj na twardo i kanapek…Taki sos można przechowywać w słoiku w lodówce przez kilka-kilkanaście dni.

file1282418918



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz