Dieta grzybowa – jesienne przepisy
Przełom września i października to najlepszy czas na grzybobranie. W lasach pojawiają się opieńki, a borowiki i podgrzybki prezentują się w pełnej krasie. Podpowiadamy, co zrobić z koszem pełnym grzybów.
Grzyby nie są produktem spożywczym zakazanym na diecie. Wręcz przeciwnie – niska kaloryczność grzybów powoduje, że warto włączyć je do odchudzającego jadłospisu. Grzyby oprócz wody, dostarczają do naszego organizmu wiele cennych witamin i minerałów, których szczególnie potrzebujemy podczas odchudzania. Chociaż są dość ciężkostrawne, to po odpowiednim przyrządzeniu nie tylko wyśmienicie smakują, ale także są bardzo zdrowe. Co więcej, grzyby pozwalają zmienić smak wielu potraw, więc pomagają urozmaicić naszą dietę i chronią przed kulinarną nudą.
Dodatkowo, co warto wiedzieć, grzyby działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, antydepresyjnie i antynowotworowo, a w dodatku są niskokaloryczne i praktycznie nie zawierają cukrów prostych. Mogą zapobiegać nawrotom gronkowca złocistego, obniżają poziom cholesterolu i pomagają w walce z nadciśnieniem.
Grzyby sprawdzą się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych, mięs oraz kasz. Warto skorzystać i wypróbować np. przepisy na kaszotto z duszonymi borowikami lub warzywną potrawkę z dodatkiem suszonych podgrzybków. Z grzybów możemy też przygotować dietetyczny sos – wystarczy udusić je z dodatkiem świeżej cebulki i ziół, zredukować nadmiar wody oraz dodać odrobinę jogurtu naturalnego do smaku. Grzyby idealnie komponują się z ziołami. Rozmaryn, tymianek, cząber, majeranek to obowiązkowe dodatki do dań z grzybów, które poprawiają smak i pomagają uniknąć problemów trawiennych. Do grzybów doskonale pasuje też czosnek niedźwiedzi. Do grzybów azjatyckich sprawdza się dodatek przypraw korzennych takich jak anyż, cynamon, kurkuma, imbir oraz kolendra i tajska bazylia.
Dieta grzybowa, w Ameryce zwana również M-Planem, to krótka i skuteczna dieta, którą przestrzegało wiele celebrytów. Wystarczy zastąpić jeden posiłek dziennie posiłkiem grzybowym. Dieta grzybowa wydaje się być zjawiskiem internetowym bardziej niż uzasadnionym programem odchudzania. Oczywiście nie oznacza to, że program jest zły. Zdaniem naukowców, osoby na diecie odchudzającej powinny nimi zastąpić czerwone mięso. Dieta grzybowa, która obejmuje wiele odmian tych smacznych dodatków kulinarnych, ma wiele zalet i jest niezwykle prosta do przestrzegania.
Krem z borowików
Składniki:
– ok. 200 g świeżych borowików (mogą też być inne grzyby leśne)
– 2 małe ziemniaki (około 100-120 g)
– 300 ml bulionu warzywnego
– 1/2 białej cebuli lub 1 szalotka
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– gałązka świeżego rozmarynu
– czarny pieprz
– sól
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Po chwili dodać pokrojone borowiki i smażyć przez kilka chwil. Dodać bulion, całą gałązkę rozmarynu oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryć i na wolnym ogniu gotować przez ok. 20 min. (aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie wyjąć gałązkę rozmarynu i zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.
Zupa z kurek
Składniki:
– 200 g kurek
– 3 duże ziemniaki
– 2 łyżeczki masła
– 1 łyżeczka oliwy
– 3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– duża garść natki pietruszki
– pół łyżeczki gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki papryki słodkiej
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Umyć, obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Kurki dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć. Jeśli grzyby są duże, można pokroić je na mniejsze części. Obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na złoty kolor na oliwie i maśle. Dołożyć pokrojone ziemniak i kurki – całość podsmażać przez kilka minut. Dolać ok. 1 litr wody i gotować przez 25 min. Na koniec dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem ręcznym.
Pasztet z grzybów
Składniki:
– 20 g suszonych borowików
– ½ łyżki oleju
– 2 szalotki, drobno posiekane
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 175 g posiekanych grzybów leśnych i 175 g posiekanych pieczarek
– 60 ml porto (opcjonalnie)
– 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
Przygotowanie:
Namoczyć borowiki w 150 ml wrzącej wody na 30 min. Odcedzić, zachowując płyn i drobno posiekać. Usmażyć szalotki na oleju (5 min.), aż zmiękną, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 min. Dodać posiekane świeże grzyby i tymianek i smażyć na wolnym ogniu przez około 10 min. Dodać posiekane borowiki i porto na patelnię i gotować. Odcedzić płyn z borowików i dodać na patelnię. Chwilę gotować, dobrze doprawić i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ubić miksturę w blenderze lub robocie kuchennym na pastę i przełożyć do miski lub słoika. Można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do 1 tygodnia.
Frittata grzybowa
Składniki:
– 400 g grzybów mieszanych
– 100 g jarmużu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 4 dymki
– 75 g chudego twarogu
– 3 ząbki czosnku
– 8 dużych jaj
– 2 pomidory
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 15 g świeżej bazylii
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Pokroić grzyby i usmażyć na patelni na sucho przez 5 min. Włożyć jarmuż do miski, skropić ½ łyżki oliwy z oliwek i dodać niewielką szczyptę soli. Wymieszać rękoma. Pokroić dymkę, a następnie wrzucić do miski z twarogiem. Doprawić pieprzem i dobrze wymieszać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, dodać na patelnię ½ łyżki oliwy z oliwek i smażyć przez 2 min. Dodać grzyby i doprawić. Lekko ubić jajka, a następnie wlać na patelnię. Ułożyć jarmuż na wierzchu, wpychając go trochę do jajka. Nałożyć 2 łyżki masy serowej, a następnie włożyć do piekarnika na 10 min. Pomidory pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Skropić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić do smaku i posypać bazylią.
Risotto z grzybami
Składniki:
– 190 g ryżu arborio
– 1 mała cebula
– 100 g świeżych lub 14 g suszonych borowików
– 600 ml bulionu
– pół szklanki białego wytrawnego wina lub wody
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki masła
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Świeże grzyby umyć, z grubsza pokroić i poddusić na oliwie z dodatkiem masła. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła, po krótkiej chwili dodać ryż i smażyć aż będzie przejrzysty. Dolać wina (wody) i gotować aż do wchłonięcia, mieszając. Bulion do podlewania risotto musi być stale bardzo gorący. Gotować do wchłonięcia płynu przez ryż, często mieszając. Czynność ponawiać, aż wykorzystamy cały bulion, trwa to ok. 20 min. Przed końcem gotowania ryżu dodać grzyby, przyprawić solą i odrobiną pieprzu.
Kasza gryczana z grzybami
Składniki:
– 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej
– 200-300 g grzybów leśnych świeżych lub suszonych
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz
– 1 łyżka masła
– natka pietruszki
Przygotowanie:
Ugotować kaszę gryczaną. Odstawić na pół godziny aby kasza wchłonęła resztę wody. Grzyby oczyścić o pokroić na plastry. Cebulkę posiekać i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili pokrojone grzyby. Smażyć aż grzyby odparują całą wodę. Do grzybów dodać ugotowaną kaszę i całość podsmażyć. Na koniec dodać łyżkę masła wymieszać i posypać natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Kotleciki grzybowe
Składniki:
– 1/2 kg grzybów (koźlarze, borowiki, podgrzybki)
– 10 dag cebuli
– 10 dag bułki czerstwej
– 1 jajo
– bułka tarta
– sól i pieprz
– mleko
– woda
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć razem z grzybami. Dodać trochę wody i dusić do odparowania. Bułkę namoczyć w mleku i zemleć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Uformować kotlety o grubości 2 cm, obtoczyć w bułce tartej i upiec na złoty kolor w piekarniku (ok. 15 min.).
zobacz również:
Sposoby na grzyby – marynowanie |
Jesienne grzybobranie: co zawierają grzyby? |
Leśne grzyby – różne przepisy na dania i sposoby obróbki |