Jogurtowe bułeczki na śniadanie

21 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Świeże bułeczki to coś, bez czego niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania. Kiedy w kuchni roznosi się zapach pieczywa, dzień zaczyna się smaczniej. Potraficie sobie wyobrazić, jak zacząłby się, gdybyście to Wy upiekły małe, zgrabne bułeczki z makiem? Takie śniadanie smakowałoby o wiele lepiej, dlatego zachęcam do zakasania rękawów i przygotowania własnych wypieków. Domowe bułeczki zachowują świeżość dużo dłużej niż sklepowe, więc można napiec na kilka dni.

bułeczki śniadaniowe

Składniki (16 sztuk):

  • 900 g mąki pszennej,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli do zaczynu,
  • pół łyżeczki soli do ciasta,
  • 150 ml letniej wody,
  • 1 jajko,
  • łyżka oleju,
  • mak, sezam lub kminek do posypania.

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i rozrabiamy z letnią wodą i łyżką mąki. Dodajemy cały, duży jogurt i szczyptę soli. Jogurt może być zwykły, naturalny, lub typu greckiego. Odstawiamy na kilkanaście minut. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, olejem i gotowym zaczynem. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – około pół godziny. Ciasto powinno być przykryte ściereczką. Gdy wyrośnie, dzielimy na 16 równych części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę.

Blachę do pieczenia obsypujemy mąką. Układamy na niej bułeczki. Możemy ponacinać je nożem. Smarujemy każdą bułeczkę wodą (można też mlekiem lub białkiem jaja) i obsypujemy makiem, sezamem, kminkiem – według uznania.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.

Dacie się skusić na domowe pieczywo?