Pomysłowa kanapka z jajkiem

14 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Myśląc o kanapce z jajkiem wyobrażamy sobie kromki chleba z plasterkami jajka na twardo, z nałożoną na pieczywo jajecznicą lub pastą jajeczną, ewentualnie muffiny z krążkami sadzonego jajka. Zdradzę Wam świetny sposób na przygotowanie śniadaniowej bułki z jajkiem w jeszcze innej wersji. Ładnie wygląda, a jajko można przyrządzić całkowicie bez tłuszczu, jeśli macie odpowiednią patelnię, na przykład taką do naleśników. Wymaga odrobinę pracy, więc sprawdzi się, jeśli chcecie kogoś zaskoczyć podając śniadanie do łóżka.

Składniki:

  • jedno świeże jajko,
  • kajzerka z makiem (może być taka „z wczoraj”),
  • dwa plasterki ogórka (kiszony lub konserwowy),
  • plaster sera żółtego,
  • plaster szynki,
  • odrobina czerwonej cebuli,
  • dwa plasterki pora,
  • plaster pomidora,
  • sól i pieprz,
  • ewentualnie łyżeczka masła lub ulubiony sos kanapkowy.

Przygotowanie:

Jajko wybijamy ze skorupki i bardzo starannie roztrzepujemy białko z żółtkiem. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wylewamy jajeczną masę bardzo cienko, tak aby przykryła całą powierzchnię. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do całkowitego ścięcia. Kajzerkę przekrawamy na pół i jeśli chcemy użyć masła, smarujemy, a jeśli chcemy użyć sosu, nakładamy go dopiero przed podaniem. Nie musi to być kajzerka prosto z piekarni, bo w piekarniku odzyska chrupiącą skórkę i miękkość ciasta. Na spodnią część nakładamy por, cebulkę, ser żółty, szynkę, plastry ogórka. Usmażone jajko, które jest wielkości i kształtu naleśnika, składamy na zakładkę, jak harmonijkę i umieszczamy na kanapce. Przykrywamy plastrem pomidora i wierzchnią częścią bułki. Zapiekamy przez kilka minut i jemy na ciepło.

Macie jakieś sekretne sposoby na śniadanie z jajkiem w roli głównej?