Gdzie stosować oliwę z oliwek?

14 marca 2022, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Oliwa z oliwek, to zdrowsza alternatywa oleju. Stosuje się ją zazwyczaj jako dodatek do sosów lub podstawę przy smażeniu. W tym artykule pokaże Wam, gdzie jeszcze możecie wykorzystać oliwę oraz jakie występują jej rodzaje.

oliwa z oliwek

Co nieco o oliwie

Pozyskuje się ją z tłoczenia na zimno lub gorąco, z miąższu owoców oliwek. Możecie ją spotkać w postaci extra, average oraz strong. Zdecydowanie polecamy pierwszy rodzaj, ponieważ zbiory pozyskiwane są ręcznie i w ciągu doby przetwarzane. Najlepiej, aby oliwa była tłoczona wyłącznie na zimno i tylko jeden raz. Płyn powinien być przechowywany w ciemnej butelce oraz w zamkniętej półce, ponieważ jest bardzo wrażliwy na światło. Po otwarciu zużyjcie ją w przeciągu trzech miesięcy.

Oliwa zawiera jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-9. Dzięki temu obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca czy układu krążeniowego. Ochroni Was przed astmą oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Znajdziecie w niej również mnóstwo witamin A, E, D, K, które wspierają walkę ze stwardnieniem tętnic, kamienicą żółciową czy wrzodami na żołądku. Oliwa pozytywnie wpływa na metabolizm, pomaga przy zaparciach, a także zwalcza tworzenie się wolnych rodników.

Oliwa doczekała się swojego własnego muzeum! Znajduje się ono w Bardolino i  wstęp do niego jest zupełnie darmowy. Na miejscu macie możliwość zobaczenia urządzeń do przygotowywania oliwy, nawet ponad 100-letnich. Na samym końcu umieszczono ruchomą prezentację całego procesu.

oliwy smakowe

Rodzaje oliwy

  • Oliwa z oliwek extra virgin – najlepsza ze wszystkich. Owoce, które wykorzystuje się do jej wytworzenia posiadają kwasowość nie większą niż 0,8%. Jest doskonałą bazą do dań kuchni śródziemnomorskiej. Poznacie ją po smaku bez goryczki oraz świeżym zapachu.
  • Oliwa z oliwek virgin – tutaj użyte owoce mają już kwasowość poniżej 1,5%, posiada zdecydowanie uboższy smak
  • Oliwa z oliwek pure – inaczej nazywana czystą, powstaje z mieszanki oliwy rafinowanej oraz z pierwszego tłoczenia

Istnieją również rodzaje stricte przemysłowe, które nie nadają się do konsumpcji. Jedną z nich jest Lampante Oil, wykorzystywana na przykład w lampach olejowych.

Oliwy z przydomkiem virgin  zawierają najwięcej substancji odżywczych. Nie znajdziecie w nich żadnej chemii, ponieważ dostanie się do tej kategorii wymaga przejścia wielu wymogów. Zwraca się uwagę na kwasowość, odpowiednie nasycenie tlenem czy ilość esterów. 

Rafinowane oliwy są bezzapachowe, bez koloru, witamin i polifenoli. Nie posiadają żadnych wartości, ponieważ powstają w procesie rafinacji oliwy lamparte. Można za to wymieszać ją z oliwą extra virgin lub virgin.

Na szczególną uwagę zasługują również oliwy z Hiszpanii oraz Chorwacji. Ta pierwsza pochodzi z cudownych gajów oliwnych w Andaluzji. Jak możecie się domyślić, jej smak jest przez to wyjątkowy. Da się wyczuć wyraźne wybijanie się oliwek, delikatną pikanterię o pieprznym zapachu. Z kolei chorwacka wersja ma swoje korzenie w Dalmacji. Oliwy te uchodzą za luksusowe. Zbiory odbywają się w słońcu, które jeszcze grzeje, ale nie praży. Dzięki temu oliwki nie tracą swoich cennych walorów.

pole oliwy

Zastosowania oliwy

Od czasu do czasu możecie śmiało posmarować kanapkę oliwą. Pamiętajcie jednak, aby nie przesadzać z ilością, ponieważ to nadal olej. Świetnie smakuje na chrupiącym pieczywie z dodatkiem ziół lub czosnku. Jest, to również doskonały podkład pod bruschette lub grzanki. Dobrymi zamiennikami masła są również olej lniany oraz olej konopny.

Świetnie nadaje się również jako marynata. Możecie użyć jej do owoców morza, ryb, mięsa czy warzyw. Przykładowa marynata: wymieszajcie oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny i pomidory. Uzyskacie cudowny smak potraw w  tani sposób.

Jednym z najbardziej oczywistych sposobów wykorzystania oliwy, jest dodanie jej do sosu sałatki. Zdecydowanie polecam Wam zamienić przykładowo ciężki majonez na kilka kropli oliwy. Sałatka stanie się lekka, mało kaloryczna i przede wszystkim smaczna. Ponadto oliwa jest bazą do wielu tradycyjnych sosów np. vinaigrette. Identyczne połączenia możecie stosować do wytworzenia dipów.

Co powiecie na oliwny sos? Włosi tradycyjnie dodają ją do ugotowanego makaronu, zyskując tym orzeźwiający smak. Jeżeli gustujecie w bardziej wyrazistych smakach, to dodajcie czosnek i zioła. Proste, a zarazem pyszne danie gotowe.

Pomimo wielu mitów krążących w Internecie – oliwa nadaje się do smażenia. Pamiętajcie, że punkt dymienia osiąga dopiero po przekroczeniu 200 stopni Celsjusza. Tradycyjne smażenie odbywa się przy 180 stopniach, więc oliwa doskonale zastąpi olej. Dodatkowo zawarte w niej polifenole oraz witamina E, zmniejszają tempo szkodliwych przemian.

chleb z oliwą

zobacz również:

Oliwa z oliwek – zastosowanie dla urody

Oliwa z oliwek – kalorie i smażenie

Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie

Czy można smażyć na oliwie z oliwek?