Smażony ryż z tofu, brokułami i pieczarkami

1 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Ryż jest podstawą wielu azjatyckich potraw, ale i u nas jest chętnie spożywany jako dodatek do obiadów, czasem zup, deserów na słodko i dań wieloskładnikowych. Ma wiele odmian, jednak biały najczęściej trafia na nasze stoły. Zagościł już na dobre, wypierając kaszę ze znanych u nas od dawien dawna gołąbków. Dzisiejszą propozycją jest danie, które bardziej nawiązuje i do regionów, z których ryż pochodzi, niż do tych, do których kulinarnymi ścieżkami dotarł.

Smażony ryż z tofu, brokułami i pieczarkami

Składniki:

  • 160 g ryżu białego,
  • 100 g brokuła,
  • mała cebula,
  • 3 duże pieczarki,
  • 100 g tofu,
  • 25 g marchwi,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ok. 4 g świeżego imbiru,
  • pół szklanki bulionu,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko. Jednocześnie ugotować brokuły (można przygotować je na parze nad gotującym się ryżem). Cebulę, czosnek, imbir i pieczarki posiekać. Podsmażyć je na rozgrzanym oleju. Dodać startą marchew. Tofu (najlepiej wędzone) pokroić w kostkę i dorzucić do składników na patelni. Chwilę podsmażać, po czym dodać ryż i pokrojone różyczki brokuła. Zalać bulionem i podsmażać, aż bulion się wchłonie. Można doprawić sosem sojowym, jeśli bulion nie był słony.

Jakie dania najczęściej przyrządzacie z ryżu?