Deska serów to uniwersalna przekąska na każde przyjęcie. Możecie ją zaserwować z wieloma rodzajami serów, a także różnymi dodatkami. Dzięki temu każdy z gości na pewno znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Zobaczcie poradnik i dajcie znać, które połączenie Wy lubicie najbardziej.
Zacznijmy od podstaw, czyli jaką deskę wybrać?
Najlepiej byłoby zaopatrzyć się w specjalną deskę, gdyż ser lubi to, co naturalne. Deski wykonane są zazwyczaj z drewna, szkła czy kamienia ( pamiętajcie, że te są bardzo ciężkie ). Dobrze, aby ponadto prezentowała się ładnie i estetycznie. Lepiej wybrać ciut większą, nalepiej okrągłą aby mieć pewność, że wszystko się zmieści. Pamiętajcie, aby nie myć desek z drewna, tylko przecierać je wilgotną szmatką.
Wybór serów
Im więcej, tym lepiej. Wybierajcie sery, które będą się od siebie różniły konsystencją, stopniem dojrzewania, krajem pochodzenia, smakiem i zapachem. Przy wyborze możecie kierować się również wyglądem. Im bardziej różnorodne kawałki, tym deska będzie wyglądać ciekawiej.
Świetnie sprawdza się połączenie serów pleśniowych, z twardymi i półtwardymi. Uważajcie jednak, aby nie przedobrzyć. Ograniczcie się do maksymalnie pięciu rodzajów sera.
Czy wiesz, że we Francji panuje tradycja, że na desce musi się zawsze znajdować nieparzysta liczba serów?
Degustację powinno zaczynać się od serów najłagodniejszych i stopniowo przechodzić, do tych o ostrzejszym smaku. Pamiętajcie, aby godzinę przed podaniem wyjąć sery z lodówki. Podajcie już pokrojone sery lub w kawałku, ale obok przygotujcie nóż. Możecie też ponakłuwać je na wykałaczki.
Rodzaje serów i ich opis znajdziecie tutaj
Dodatki
Oczywiście deska serów, nie powinna kończyć się jedynie na nabiale. Doskonale komponują się one z:
owocami:
- jabłka
- winogrona
- żurawina
- morele
- bakalie
- daktyle
- miechunka
- truskawki
- maliny
- figi
- porzeczki
wędlinami:
- suszone
- wędzone
- długo dojrzewające
- kabanosy
- salami
- kiełbasa w cienkich plasterkach
warzywami marynowanymi:
- śliwki w occie
- korniszony
- oliwki w różnych wariacjach i zalewach
- dynia w occie
- papryka
- chutney z rabarbaru lub cebuli
- pikle
pozostałymi:
- miód
- konfitury
- pieczywo ( bruschetta, bagietki zwykłe lub czosnkowe, paluszki, krakersy )
- orzechy laskowe lub włoskie
Przykładowe kompozycje
Propozycja pierwsza
Sery: Camembert, Cheddar, Lazur, Gruyere, Gorgonzola.
coś słodkiego: winogron, gruszka
coś wytrawnego: orzechy, oliwki
coś słonego: kapary, krakersy
dodatki: konfitura z cebuli
Propozycja druga
Sery: Brie, Camembert, Cheddar, Gruyere, Lazur, Bundz owczy
warzywa: grillowany bakłażan, warzywa w zalewie np. pomidory w oliwie.
wędliny: szynka dojrzewająca, salami.
Propozycja trzecia
sery: Camembert, Cheddar, Gouda
owoce: winogrona, gruszki, orzechy, suszone owoce
pieczywo: bagietki, grissini
zobacz również:
Imprezowe koreczki i kanapeczki – różne pomysły
Imprezowe przekąski i przystawki
Jak układać wędlinę na półmisku – ciekawe pomysły
10 pomysłów na zdrowe i tanie przekąski na imprezę