Deska serów na imprezy – kompozycje

26 grudnia 2022, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Deska serów to uniwersalna przekąska na każde przyjęcie. Możecie ją zaserwować z wieloma rodzajami serów, a także różnymi dodatkami. Dzięki temu każdy z gości na pewno znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Zobaczcie poradnik i dajcie znać, które połączenie Wy lubicie najbardziej.

deska serów z owocami

Zacznijmy od podstaw, czyli jaką deskę wybrać?

Najlepiej byłoby zaopatrzyć się w specjalną deskę, gdyż ser lubi to, co naturalne. Deski wykonane są zazwyczaj z drewna, szkła czy kamienia ( pamiętajcie, że te są bardzo ciężkie ). Dobrze, aby ponadto prezentowała się ładnie i estetycznie. Lepiej wybrać ciut większą, nalepiej okrągłą aby mieć pewność, że wszystko się zmieści. Pamiętajcie, aby nie myć desek z drewna, tylko przecierać je wilgotną szmatką.

sery

Wybór serów

Im więcej, tym lepiej. Wybierajcie sery, które będą się od siebie różniły konsystencją, stopniem dojrzewania, krajem pochodzenia, smakiem i zapachem. Przy wyborze możecie kierować się również wyglądem. Im bardziej różnorodne kawałki, tym deska będzie wyglądać ciekawiej.

Świetnie sprawdza się połączenie serów pleśniowych, z twardymi i półtwardymi. Uważajcie jednak, aby nie przedobrzyć. Ograniczcie się do maksymalnie pięciu rodzajów sera.

Czy wiesz, że we Francji panuje tradycja, że na desce musi się zawsze znajdować nieparzysta liczba serów? 

Degustację powinno zaczynać się od serów najłagodniejszych i stopniowo przechodzić, do tych o ostrzejszym smaku. Pamiętajcie, aby godzinę przed podaniem wyjąć sery z lodówki. Podajcie już pokrojone sery lub w kawałku, ale obok przygotujcie nóż. Możecie też ponakłuwać je na wykałaczki.

Rodzaje serów i ich opis znajdziecie tutaj

sery z orzechami

Dodatki

Oczywiście deska serów, nie powinna kończyć się jedynie na nabiale. Doskonale komponują się one z:

owocami:

  • jabłka
  • winogrona
  • żurawina
  • morele
  • bakalie
  • daktyle
  • miechunka
  • truskawki
  • maliny
  • figi
  • porzeczki

wędlinami:

  • suszone
  • wędzone
  • długo dojrzewające
  • kabanosy
  • salami
  • kiełbasa w cienkich plasterkach

deska serów i wędlin

warzywami marynowanymi:

  • śliwki w occie
  • korniszony
  • oliwki w różnych wariacjach i zalewach
  • dynia w occie
  • papryka
  • chutney z rabarbaru lub cebuli
  • pikle

pozostałymi:

  • miód
  • konfitury
  • pieczywo ( bruschetta, bagietki zwykłe lub czosnkowe, paluszki, krakersy )
  • orzechy laskowe lub włoskie

deska serów kompozycje

Przykładowe kompozycje

Propozycja pierwsza

Sery: Camembert, Cheddar, Lazur,  Gruyere, Gorgonzola.

coś słodkiego: winogron, gruszka

coś wytrawnego: orzechy, oliwki

coś słonego: kapary, krakersy

dodatki: konfitura z cebuli

 

Propozycja druga

Sery: Brie, Camembert, Cheddar, Gruyere, Lazur, Bundz owczy

warzywa: grillowany bakłażan, warzywa w zalewie np. pomidory w oliwie.

wędliny:  szynka dojrzewająca, salami.

deska serów